Samhälle

Testerna visar: Farliga elprylar säljs via Amazon

Foto: Foto: Amir Nabizadeh/TT
Foto: Foto: Amir Nabizadeh/TT

Produkter från Amazon kan vara farliga och hålla en låg säkerhetsnivå. Det uppger Elsäkerhetsverket efter att TV4 testat elektronik köpt via e-handelsjätten.

Publicerad

TV4 har med hjälp av Elsäkerhetsverket genomfört tester av fem produkter i ett laboratorium hos företaget SGS Fimko. Samtliga är köpta från nylanserade amazon.se.

Ingen av produkterna som testades gick problemfritt igenom granskningen.

Skyddsjord och överhettningsskydd saknades till exempel på en kokplatta. En mixer hade felplacerade knivar som kan skada fingrarna. Och bottenplattan på en kaffekokare slutade inte att brinna inom 30 sekunder när den utsattes för värme, vilket riskerar en brand vid elfel.

– Testerna visar att det är en hög risk att handla av Amazon i dagsläget, men vi får väl helt enkelt se hur de reagerar när vi får kontakt med dem, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, till TV4 Nyheterna.

Produkterna levereras av Amazon men säljs formellt av ett annat företag, vilket enligt kanalen gör att de kan kringgå EU-lagstiftning.

– Det här leder till att vi anmäler farliga produkter gång på gång, Amazon tar bort dem men sedan kommer i princip samma produkt snart upp igen, säger Sinan Akdag, digital expert hos Sveriges konsumenter, till TV4.