Premium

Test: Withings Scanwatch – ”Snygg klocka men den får mig att sucka högt”

Withings Scanwatch är ett snyggt och funktionellt armbandsur. Men några detaljer drar ner helhetsbetyget, skriver Ny Tekniks Anders Frick.

Publicerad

Withings i Frankrike har genom åren producerat allt från uppkopplade personvågar till smarta blodtrycksmätare, termometrar och aktivitetsarmband. Förra året lanserade bolaget Scanwatch – en klocka som kopplas ihop med användarens mobiltelefon och mäter syremättnaden i blodet.

Enligt Withings själva är Scanwatch den enda smarta klocka i Europa som har blivit kliniskt validerad för att mäta den perifera syremättnaden i blodet (SpO2). Värdet som ges av klockan är en procentsats som återspeglar mängden syre i blodet. Normalt är syremättnaden minst 95 procent hos friska vuxna personer. Lägre värden än så kan vara tecken på covid-19 eller luftvägssjukdomar såsom kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) eller sömnapnésyndrom (SAS).

Syremättnaden mäts med hjälp av pulsoximetri och det som kallas för fotopletysmografi. Rent praktiskt skickar klockan ut led-ljus mot huden och mäter sedan vad som reflekteras tillbaka. Med hjälp av en fotodiod mäts förändringar i blodvolymen, vilket – förutom syremättnaden – även ger hjärtfrekvens och andningsfrekvens för den som bär klockan.

Withings har utformat Scanwatch till ett diskret armbandsur. På avstånd går det inte ens att se att det är en smartklocka. Den enda skärm som finns på urtavlan är liten, rund och monokrom. På så vis är den rätt svår att använda, men skärmen är å andra sidan sekundär då analyser och övervakning framförallt sker i mobiltelefonen genom Withings mobilapp Health Mate.

I Health Mate ges insikter om allt från sömnkvalitet och stegräkning till puls och ekg, samt syremättnad. Appen samlar och visualiserar data från alla hemmets Withingsprodukter, vilket gör den till en liten smart hälsocentral.

Här är vår reporters synpunkter:

Hur är då klockan att använda? Här är mina synpunkter:

Withings lyfter fram batteritiden som en central finess. Hela 30 dagar ska den klara på en laddning – men det förutsätter att man inte genomför alla typer av mätningar alltför ofta. Själv vill jag mäta så mycket som möjligt, så ofta som möjligt – och då är batteritiden snarare tre-fyra dygn.

Klockan har en funktion som gör att det ska räcka att vinkla upp handleden för att skärmen ska tändas. Den funktionen tvingades jag stänga av, dels för att den sällan fungerade, dels för att den ibland gjorde att klockan lyste upp och rakt in i mitt ansikte när jag lagt mig ner för att sova.

Man kan logga sina träningspass, men opraktiskt nog måste man först klicka igång träningspasset på klockan och därefter öppna appen – annars loggas exempelvis inte gps-rutten på joggingturen. Det måste man kunna lösa smartare, eller hur Withings?

Efter joggingturen måste man komma ihåg att stoppa träningspasset på mobilen. I nio fall av tio glömmer jag bort detta, och man kan tycka att det vore en enkel sak av Withings att skicka en notering när klockan märker att pulsen kraftigt minskar, och då fråga om jag är klar med min träning. Med en monokrom skärm är det inte heller alltid tydligt vilket val som är markerat på klockan. Dessutom är menyvalen långt ifrån intuitiva.

Det största problemet hade jag när jag började att använda klockan. Dag 2 så slutade klockan helt enkelt att synka sina data med mobilen, och jag tvingades göra en återställning. Förutom att jag förlorade en natts sovdata så tvingades jag även gå igenom klockans funktionsguider igen. Ytterligare en omstart senare tvingades jag gå igenom alla guider en tredje gång. Då suckade jag högt.

Fördelarna då? Ja, klockan är onekligen väldigt snygg. Den är funktionell, vattentät och ger mig oerhört intressanta insikter om min puls, syresättning och sömnkvalitet. Dessutom surrar den till och visar vem som ringer, även om jag inte kan svara på samtalet just i klockan. Prismässigt sett ligger den bra till med en prislapp på cirka 2 300 kronor för 38mm-modellen och cirka 2 500 kronor för den lite större 42 mm-modellen.

Se filmen med Withings Scanwatch här nedanför. Missa inte heller Ny Tekniks stora genomgång med fem populära smarta klockor och hur bra de är.