Populärteknik

Test: "Sony Xperia 5 vinner på walkover"

Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony

Med kompakta och kompetenta Xperia 5 faller bitarna på plats för Sony. Det här årets bästa köp om du gillar små mobiler, tycker Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Publicerad

Snabbfakta: Sony Xperia 5.

Operativsystem: Android 9.

Mått: 158 x 68 x 8,2 mm.

Skärm: 6,1 tum FHD+ HDR oled-skärm med bildförhållande 21:9, 2 520 x 1 080 pixlar.

Kamera: Tre bildsensorer med en huvudkamera (12 mm, 78 graders vidvinkel) på 12 megapixel, f/1.6-bländare, ett vidvinkelobjektiv (16 mm, 30 grader vidvinkel) på 12 MP bländare f/2.4 och ett 12 MP-telefotoobjektiv (52 mm, 45 grader vidvinkel) med bländare f/2.4 och optisk 2 x-zoom.

Batteri: 3 140 mAh.

Pris: 7 990 kronor.

Plus: Mycket prestanda i litet format, bra kameror, och lika många finurliga funktioner som storasyskonet Xperia 1.

Minus: Fingertrycksavläsaren strular ibland, för låg ljusstyrka på skärmen.

Sonys mobildivison har haft det svårt. Nedskärningar och försäljningstapp, försäljningstapp och nedskärningar. Men de kämpar på. I våras fick Xperia-serien en pånyttfödelse i långsmala Xperia 1.

Det är ett vasst och gediget flaggskepp som visserligen sticker ut designmässigt, men vilken nisch fyller den egentligen på en mättad mobilmarknad? Ingen, skulle jag lite kritiskt säga. Fast med Xperia 5 tror jag att Sony hittat rätt.

Det första intrycket är att mobilen är väldigt liten. Efter ett antal år då skärmarna bara växt sig större och större har Sony nämligen gjort tvärtom och lanserat en kompaktmodell. Det betyder att det mesta är sig likt sedan vi testade Xperia 1, men mobilen är betydligt mindre.

Första timmarna känns det ungefär som när min svärfar ber mig fixa något på hans Iphone 4. Jag sitter där och kisar med ögonen, och förundras över hur jag någonsin kan ha använt en så liten telefon själv. Jag antar att jag vant mig vid den nya eran av jätteskärmar. Har du sett bilden på den jättelika isländska skådespelaren och strongmanutövaren Hafthor Björnsson, han som spelade The Mountain i Game of thrones, som håller en helt vanlig mugg i sin hand? Xperia 5 känns som den muggen i min hand.

Men nog raljerat. Storleken är faktiskt den här mobilens största styrka.

Bästa kompakta telefonen

För det finns rätt många som har tröttnat på sextumsskärmarna, men inte haft ett vettigt val sedan Iphone SE lämnat handeln. Xperia 5 är det nya självklara valet.

Visst finns det ett antal andra nischade, mindre mobiler men ingen är lika kompetent. Xperia 5 har nämligen i princip identisk hårdvara som storasyskonet Xperia 1. Med ett Snapdragon 855 som systemkrets och 6 GB arbetsminne är Xperia 5 gissningsvis en av de telefoner på marknaden som levererar mest prestanda per kubikcentimeter. Om det nu är ett mått att eftersträva.

Dessutom med en imponerande kamerauppsättning, som du kan läsa mer om i recensionen av Xperia 1. Den enda skillnaden är att kameramodulen flyttat från telefonens mitt till dess kant.

Det enda som fått sig en liten nedgradering är batteriet. Från 3 330 mAh till 3140 mAh. Jag märker ärligt talat ingen större skillnad, säkert gör den något mindre skärmen sitt. Telefonen klarar en hel dag utan problem, och Sonys batterisparläge är riktigt kompetent.

En bonus är att telefonen har en smart laddfunktion som gör att den inte laddar fullt av sig själv på natten. Den tankar batteriet upp till runt 85 procent, och sen fylls den sista biten på precis innan det är dags att gå upp. På det viset ligger batteriet inte på 100 procent onödigt länge, vilket kan vara nöta på litiumjonbatterier i längden.

Samma problem som Xperia 1

Mina två stora problem med Xperia 5 är annars samma invändningar som jag hade mot storasyskonet. Dels tycker jag att fingertrycksavläsaren, som är placerad på mobilens ena långsida, har alldeles för svårt att känna igen mina fingeravtryck.

Dels är den annars väldigt trevliga skärmen på tok för ljussvag. Inte ens med full kräm känns den riktigt tillräcklig i dåliga förhållanden. Dessutom får det bieffekten att den automatiska ljusinställningen hela tiden sätter för lågt ljus så att jag får vara där och pilla manuellt.

Men det som gör sig bäst är det lite lustiga formatet på telefonen. Både Xperia 1 och 5 har en skärm med bildförhållande 21:9 vilket är betydligt mycket mer långsmalt än vad andra smarta mobiler bjuder på.

Så även om Xperia 5 faktiskt är 15,8 centimeter lång är den inte mer än 6,8 centimeter bred. Ungefär som en gammal Iphone 6. Det gör att mobilen funkar väldigt bra att navigera med en hand - eller om man har små händer.

Sony har också en, åtminstone hyfsat, smart funktion där du med ett dubbeltryck på hemknappen kan krympa "skärmytan" till en förutbestämd storlek. Därmed blir det enkelt att använda tummen för att navigera till och med till de översta ikonerna på hemskärmen.

Ärligt talat är det förmodligen för storleken som folk kommer att köpa Xperia 5. Det finns helt enkelt ingen annan telefon i den här storleksklassen som kan konkurrera med flaggskepp från Samsung, Huawei och de andra stora tillverkarna. Sony vinner helt enkelt på walkover, och de gör det på ett snyggt sätt.

Specifiktion Sony Xperia 5

Operativsystem: Android 9 (Pie).

Mått: 158 x 68 x 8,2 mm.

Skärm: 6,1 tum FHD+ HDR oled-skärm med bildförhållande 21:9, 2 520 x 1 080 pixlar.

Vikt: 164gram.

Ram och lagringsminne: 6 GB + 128 GB, stöd för minneskort upp till 512 GB (microsdxc).

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm), åtta processorkärnor.

Kamera: Tre bildsensorer med en huvudkamera (12 mm, 78 graders vidvinkel) på 12 megapixel, f/1.6-bländare, ett vidvinkelobjektiv (16 mm, 30 grader vidvinkel) på 12 MP bländare f/2.4 och ett 12 MP-telefotoobjektiv (52 mm, 45 grader vidvinkel) med bländare f/2.4 och optisk 2 x-zoom.

Batteri: 3 140 mAh.

Pris: Cirka 7 990 kronor.

Övrigt: IP65/68, fingertrycksavläsare, Dolby Atmos.