Innovation

Terrorhot tvingar virusforskare ta time-out

Om viruset bakom fågelinfluensa muterar så att det smittar mellan människor kan det orsaka en pandemi. Foto: MEDICAL RF.COM/SPL
Om viruset bakom fågelinfluensa muterar så att det smittar mellan människor kan det orsaka en pandemi. Foto: MEDICAL RF.COM/SPL

Två opublicerade studier om viruset bakom fågelinfluensan har fått den amerikanska regeringen att ingripa. Anledningen är risken för bioterrorism. Forskarna tar nu time-out i 60 dagar.

Publicerad

Minst en variant av det dödliga viruset H5N1 bakom fågelinfluensan smittar mellan illrar. Det har forskare som studerar viruset upptäckt.

Resultatet är det enda som läckt ut från de två studier som snart skulle publiceras. Men efter att den amerikanska regeringen gripit in publicerar de vetenskapliga tidskrifterna Science och Nature bara de övergripande resultaten av forskningen och utelämnar alla detaljer.

Risken för att resultaten skulle utnyttjas för bioterrorism ansågs vara för stor. Bägge tidskrifterna och forskarna bakom studierna följde uppmaningen. Forskarna tar nu en 60 dagars paus från sin forskning. Under tiden ska världshälsoorganisationen WHO tillsammans med amerikanska myndigheter försöka klarlägga smittmekanismen som kommit i dagen.

Yoshihiro Kawaoka vid University of Wisconsin-Madison, USA, ledde studien som skickats in till Nature.

- Vi hoppas kunna ha en sansad diskussion kring fakta och mellan forskare och experter på bioterrorism så att forskningen kan fortsätta med minimala risker, säger han till Nature.

Bioterrorism utgör bara ett orosmoln kring forskning på H5N1 och andra dödliga virus. Ett annat är rädslan för att viruset ska läcka ut från labben och orsaka en världsomspännande epidemi. Forskningen utförs i dag i labb med säkerhetklass 3 (BLS-3). Många forskare anser att den bör utföras i den högsta klassen BSL-4.

Michael Osterholm, chef för Minnesotas Center for Infectious Disease Research and Policy in Minneapolis, uppger i Nature att han tycker att forskningspausen behövs för att sätta ut en kurs framåt. Men han tycker också att den är för kort.

- Den kommer inte att räcka för att få fram en internationell politik och att börja tillämpa den, säger han.