Digitalisering

Telia lovar bättring

(Uppdaterad). Ökad geografisk täckning och högre datahastigheter. Det utlovar Telia när de miljardsatsar på mobilnätet. -Vi tar också till oss av kritiken och arbetar på att bli bättre på att möta kundernas förväntningar, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig för mobilitetstjänster på Telia.

Publicerad

Från och med i år och fram till 2015 satsar Telia fem miljarder kronor per år för att förbättra den fasta och mobila kommunikationen i landet. I den mobila satsningen ingår flera delar.

Nätet för 4g ska få samma täckning som företagets mobilnät har idag för gsm. För de kunder som saknar 4g-stöd ska även 3g-nätet byggas ut.

Målet är att 99 procent av befolkningen ska ha tillgång till 4G där de bor under 2014 och att 4g-nätet täcker mer än 90 procent av Sveriges yta 2015.

Parallellt med utbyggnaden av mobilnäten, fortsätter Telias fiberutbyggnad och uppgradering av de fasta näten.

Telia annonserar sina satsningar i stort sett samtidigt som it- och energiminister Anna-Karin Hatt presenterar tre regeringsuppdrag för att skapa bättre villkor för Sveriges mobilkonsumenter. Hon levererar samtidigt kritik mot att operatörer pratar mycket och hittills levererat för lite.

Håller ni med om det?

-Vi har sett kritiken och våra satsningar är ett svar på det. Visserligen började vi bygga ut 4g för flera år sedan men nu tar vi ett krafttag, säger Nicholas Rundbom.

Anna-Karin Hatts regeringsuppdrag till Post- och Telestyrelsen innefattar stickprov, kartläggningar av mobilnätsutbyggnaden och arrangerande av regionala dialogmöten mellan bland annat operatörer och kommuner.

Vad säger ni om förslagen?

-Det låter som vettiga förslag utan att vi hunnit kika på dem i detalj. Vi tar också till oss av kritiken och arbetar på att bli bättre på att möta kundernas förväntningar.

Har ni blivit tagna på sängen av den snabba utvecklingen?

-Vi har sett att utvecklingen gått snabbt, och det har varit bitvis tufft att hålla jämna steg även om vi gjort stora investeringar redan tidigare i våra mobilnät. Men i och med det vi gör nu hamnar vi i fas.

Också Telenor, som i dagarna slutför ett förnyelsearbete av sitt 2g-nät, kommenterar regeringens uppdrag.

-It-ministerns utspel visar att mobiltäckning är en väldigt viktig fråga, som engagerar många. Från Telenors sida satsar vi stenhårt för att förbättra täckning och kapacitet i hela landet, säger Magnus Zetterberg, nätchef på Telenor, i ett skriftligt uttalande till Ny Teknik.