Digitalisering

Telia köper in sig i Spotify

Foto: Spotify
Foto: Spotify
Foto: TT
Foto: TT

Telia Sonera investerar 115 miljoner dollar, motsvarande drygt 950 miljoner kronor, i Spotify och får därmed en ägarandel på 1,4 procent.

Publicerad

– Jag tror att det är en bra investering för Telia. Genom ett närmare samarbete med Spotify stärker Telia sitt erbjudande till kunderna, säger Stefan Wård, telekomanalytiker på Swedbank.

Men det inte bara Telia Sonera som stoppar in pengar i Spotify. Enligt Wall Street Journal har Spotify fått in sammanlagt 526 miljoner dollar i nytt kapital, vilket värderar hela bolaget till 8,53 miljarder dollar. Spotify behöver pengarna för att möta utmaningen från Apples nya musiktjänst Apple Music som presenterades häromdagen.

Telia Sonera och Spotify satsar resurser och personal för att driva gemensam innovation inom mediedistribution, kundinsikt, dataanalys och annonsering. Bolagen skapar dessutom ett gemensamt team med ansvar att leda innovationsprojekten, enligt ett pressmeddelande.

"Vi har en lång och fantastisk relation med Telia Sonera och jag är nöjd över att vi kan ta den till nästa nivå tillsammans genom det här strategiska partnerskapet", skriver Daniel Ek, vd och grundare för Spotify, i en skriftlig kommentar.

Även Telia Soneras vd Johan Dannelid kommenterar affären:

"Vi bygger nästa generations telekombolag där innovation är helt avgörande för vår framgång. Spotify är ett fantastiskt företag som kunderna uppskattar enormt och med ett innovationsarbete i världsklass. Jag ser verkligen fram emot att som investerare och partner vara en del av Spotifys fortsatta resa".

– För Spotify är det positivt med investeringen, men jag tror att det mer handlar om ett strategiskt samarbete för deras del. Tidpunkten tror jag bara är en tillfällighet som inte har något med lanseringen av Apples musiktjänst att göra, säger Stefan Wård.

TT: Kan det vara en riskabel investering för Telia?

– Jag ser det inte som någon riskabel investering, utan snarare som en väldigt bra möjlighet för Telia.

Gilla Ny Teknik på Facebook