Populärteknik

Tåg från Kiruna till Malmö på en dryg timme

Entrepenören Elon Musk vill bygga en ny typ av tåg som färdas i nästan lufttomma rör i farter omkring ljudhastigheten.

Publicerad

Den amerikanska företagsbyggaren Elon Musk som grundat Pay Pal, elbilstillverkaren Tesla Motors och rymdföretaget Space X har nu presenterat Hyperloop som är ett koncept för mycket snabba tågtransporter.

I små vagnar som susar fram i rör med lågt lufttryck ska passagerare kunnas färdas i farter omkring ljudhastigheten på 1 200 km/h.

Med den farten skulle en tågresa från Kiruna till Malmö ta en dryg timma.

Elon Musk har presenterat sin idé i ett nedladdningbart dokument som både beskriver teknik och en ekonomisk kalkyl för att bygga en Hyperloop mellan San Francisco och Los Angeles där restiden skulle bli omkring 30 minuter.

Kostnaden för ett sådant bygge skulle hamna omkring motsvarande 40 miljarder kronor om tågen bara är avsedda för persontrafik. Med större vagnar som även kan transportera bilar blir kostnaden dubbelt så stor.

Tanken är att transportrören ska vila på pelare och att hela systemet ska få energin från solceller placerade på rören.

I sin blogg skriver Elon Musk att han fick idén när han mycket besviken läste om ett planerat höghastighetståg i Kalifornien med hastigheter omkring 350 km/h. Det projektet beräknas kosta motsvarande 390 miljarder kronor, skriver CBS News.

"Hur kan det komma sig att hemmet för Silicon Valley och JPL där man gör fantastiska saker som att indexera hela världens kunskap och placerar fordon på Mars ska bygga ett höghastighetståg som både är ett av de dyraste per sträcka och ett av de långsammaste i världen", skriver Elon Musk.

I sin blogg listar han åtta förhållanden som gör Hyperloop bättre än alternativen:

  • Säkrare
  • Snabbare
  • Billigare
  • Mer bekvämt
  • Påverkas inte av väder
  • Självförsörjande med energi
  • Jordbävningssäkert
  • Stör inte dem som bor längs rutten

Han tror att Hyperloop passar bäst för sträckor mellan städer som ligger högst 1 500 km från varandra. För längre avstånd tror han att framtida överljudsplan passar bättre.

Men Elon Musk kommer förmodligen inte själv bygga Hyperloop.

- Jag måste koncentrera mig på Tesla och Space X och redan det är mer än nog, sade Elon Musk vid en konferens för investerare, skriver The Guardian.

- Men jag bestämde mig för att publicera designen och hoppas nu på kritiska synpunkter som kan förbättra projektet.