Populärteknik

Svenskt världsrekord i minne

Så här många siffror lyckades Jonas von Essen memorera när han slog världsrekord i minne vid en tävling i Storbritannien. Foto: Svenska minnesförbundet.
Så här många siffror lyckades Jonas von Essen memorera när han slog världsrekord i minne vid en tävling i Storbritannien. Foto: Svenska minnesförbundet.

På drygt fem minuter lyckades Jonas von Essen memorera fler slumpmässigt valda siffror än någon tidigare klarat av. Med det blev han första svensk att slå ett gällande världsrekord i minne.

Publicerad

Vid minnesmästerskapet Friendly Memory Open i Cambridge blev svensken Jonas von Essen klar vinnare. I de tio tävlingsgrenarna blev han etta i sex och tvåa i resten.

Men största triumfen var att han slog världrekord i grenen "Spoken Numbers" som enligt Svenska minnesförbundet är den svåraste grenen i minnessporten.

I den lyssnar de tävlande på en röst som läser upp 400 slumpvis valda siffror med en sekunds mellanrum. Efter uppläsningen får deltagarna skriva ner de memorerade siffrorna i rätt ordning och sedan läsa upp dem.

Jonas von Essen lyckade memorera 318 siffror innan det tog stopp. Med det slog han det tidigare gällande världsrekordet från 2011 med 18 siffror.

- Det Jonas har gjort går inte att beskriva. Han slår världsrekord i den tuffaste grenen och äntligen har vi ett svenskt världsrekord, säger Svenska minneslandslagets förbundskapten Idriz Zogaj i ett pressmeddelande.

Inför tävlingen i Storbritannien har Jonas von Essen varje morgon lyssnat på 500 upplästa siffror och försökt memorera dem. Under de träningspassen har han vid två tillfällen överträffat det tidigare gällande världrekordet, skriver Svenska minnesförbundet.

En av de övriga grenarna som Jonas von Essen vann var "Speed Cards". Då granskas en noggrant blandad kortlek. Sedan gäller det att sortera en oblandad kortlek i samma ordning som tävlingsleken. Den tävlingen vann Jonas von Essen med tidsnoteringen 46,32 sekunder vilket var 1,24 sekunder snabbare än tvåan.

Vid tävlingen sattes ytterligare ett nytt världsrekord. Det var norrmannen Ola Kåre Risa som på fem minuter lyckades memorera 1 016 binära tal. I den grenen klarade Jonas von Essen 714 tal vilket gav en andraplats.

(Texten korrigerad 30 maj 2013)