Innovation
Svenskt material ger led-lampan längre liv

Värmetåliga vita lysdioder, tillverkade utan jordartsmetaller. Det kan bli möjligt med ett kiselkarbidmaterial utvecklat av svenska forskare. Efter tre års avbrott tar nu forskningen fart på nytt.
Dagens vita lysdioder är egentligen blå. Att ljuset ser vitt ut beror på att ljuset omvandlas i ett fosforskikt. Det gör i sin tur att de har svårt att klara den värme som uppstår vid de effekter som krävs vid allmänbelysning.
Det materialproblemet hittade Linköpingsforskarna Rositza Yakimova och Mikael Syväjärvi en lösning på redan för flera år sedan. Genom att tillverka kiselkarbid samtidigt som de för in atomer av kväve, aluminium och bor skapar de filmer som tillsammans ger ett rent vitt ljus. Resultatet är värmetåligt material som fluorescerar med ett ljus som är liknar solljuset.
Men bristen på pengar gjorda att delar av utvecklingen försvann till Japan. Forskningen i Sverige stannade av.
Nu har materialforskningen rullat i gång på nytt. Linköpingsforskarna ska vidareutveckla sitt material och leverera det till Danmarks tekniska universitet. Där har fotonikforskaren Haiyan Ou precis fått medel till ett 3,5 år lång projekt som ska resultera i en vit lysdiod av kiselkarbid. Även konkreta mål för introduktion på marknaden finns på agendan.
- Danskarna är duktiga på själva lysdiodstekniken och vi är tillbaka till forskningsspåret för att utveckla materialet. Det är superspännande eftersom vi får bryta helt ny mark, säger Mikael Syväjärvi på Linköpings universitet.
Eftersom kiselkarbid leder bort värme blir lysdioder tillverkade i materialet betydligt mindre känsliga för värme än de som finns på marknaden.
- Vår diod har ingen fosfor och det är i fosfor som värmeproblemen som bryter ner materialet uppstår.
Forskarna räknar med att resultatet kan bli vita lysdioder med en livslängd på runt 35 år.
- Det är inte en fråga om de nya vita lysdioderna kommer, utan när. Det finns både stora energivinster och goda affärer i den här tekniken, konstaterar Mikael Syväjärvi.