Digitalisering
Svensk iot-pryl ska rädda barn från övervikt
Övervikten bland barn blir ett allt större problem. Det vill Lifee motverka med ett uppkopplat spelarmband. Nu inleds ett samarbete med Karolinska Institutet.
Svenska barn är mest stillasittande i Norden. Och var fjärde pojke och nästan var femte flicka i landet är överviktig. Det visar ny forskning från Karolinska Institutet och Centrum för idrottsforskning.
Linköpingsbaserade Lifee har en idé på hur vi ska komma till rätta med problemen.
Bolaget, som har sex anställda och sitter i inkubatorn Lead, har sedan 2015 jobbat med att utveckla ett aktivitetsarmband anpassat för barn.
I armbandet finns den teknik – bland annat en accelerometer – som behövs för att mäta hur mycket barnen rör sig.
Läs mer: Efter jätteavtalet - nu släpps smart iot-larm i Sverige
Iot-prylen för barn kompletteras sedan med olika mobilspel. I ett av dessa, kallat Spirits, kan barnen samla på olika väsen som visas som små figurer på spelskärmen.
Konceptet bygger på ”spelifiering” och poängräkning, på engelska kallat gamification. Ju mer aktiva barnen är, desto starkare blir deras ”spirits”.
I höstas startade ett pilottest där barn i nio skolklasser i olika delar av landet testar armbandet.
Pilotstudien pågår till slutet av året, men redan nu finns det tydliga tecken på en positiv förändring, enligt Lifees vd Per Ek:
– Av landets alla elvaåringar är det bara 40 procent som kommer upp i WHO:s rekommendationer på 60 minuters aktivitet per dag. I pilotprojektet kommer vi upp i 71 procent i snitt bland elvaåringarna. Det känns väldigt kul. Vi har fortfarande en hel del att göra, men det antyder att vi är på god väg.
Nu inleder Lifee ett viktigt samarbete med Karolinska Institutet, KI. Under våren ska 60 armband levereras till KI.
Läs mer: Gamification kan lyfta svensk industri
Målet med projektet är att se om Lifees iot-pryl och spel kan främja fysisk aktivitet hos barn med fetma och övervikt.
– Vi hoppas att poängräkning och spelifiering kan öka motivationen för rörelse och aktivitet för dessa utsatta barn, säger Claude Marcus, professor i pediatrik på Karolinska Institutet.
Att vara med i projektet ger även Lifee och produkten som de utvecklar en större trovärdighet, säger vd:n Per Ek.
– Claude Marcus och hans team på KI är mycket kunniga när det gäller accelerometer-teknik. Marcus har också tittat närmare på vårt armband sedan tidigare, och det här samarbetet skulle aldrig ha inletts om datan som produkten samlar in inte var tillförlitlig.
Anmäl dig till Ny Tekniks evenemang Industrial Internet of Things här!
De första exemplaren av Lifees armband nådde kunder i mars, efter år av utveckling. Hittills har bolaget fått 500 betalande kunder, men Per Ek vill inte gå in på hur många exemplar av armbandet som dessa kunder har köpt.
Målen för 2018 och de kommande åren är ambitiösa:
– Vi hoppas på en lansering utanför Sveriges gränser resan under nästan år, förmodligen i Europa. Planen är sedan att gå vidare till USA inom två år. Fetma och övervikt bland barn är ett så pass utbrett problem att vi ser att det finns en stor marknad för vår produkt globalt sett.
Ni vill nå 100 000 aktiverade barn till 2020. Hur ska ni lyckas med det?
– Det är via skolorna. De är nyckeln till förändringen. Skolorna har ett ansvar när det gäller att aktivera barnen, och där finns också personal som är kunniga och väl medvetna om problemet.