Säkerhet

Svensk gripen i räd mot Raidforums – ett av världens största hackerforum

En svensk man har gripits i Sverige, misstänkt för att ha haft en nyckelroll i ett av världens största forum för hackare, rapporterar SVT Nyheter.

Publicerad

– Han är en av en medhjälparna som har gjort att forumet har kunnat drivas, säger Björn Eriksson, gruppchef för komplexa cyberbrott på Noa, till SVT.

Polisen meddelade på tisdagen att hackerforumet Raidforums, med över en halv miljon medlemmar, stoppats i en Europolinsats där svensk polis deltagit.

Totalt greps tre personer: grundaren som är portugis, samt två medhjälpare, varav den ena alltså är svensk. Svensken är misstänkt för grov penningtvätt.

Forumet grundades 2015 och medlemmarna har handlat med olika typer av hackad och stulen information – allt ifrån olika länders röstlängder och kundinformation till sjukjournaler.

Insatsen, som i Sverige gått under namnet "Viking", har planerats under lång tid tillsammans med Europol. Utöver den svenska polisen var brottsbekämpande myndigheter från USA, Storbritannien, Portugal, Tyskland och Rumänien deltagit i insatsen.