Innovation

Svävade guldpartikel bygger supereffektiv solcell

Partiklar av guld (a) sorteras till rätt storlek (b) och formas till nanometersmå runda guldkorn i en ugn (c). Guldpartiklarna blandas med gasformiga ämnen som stimulerar tillväxt (trimetylgallium och arsenikväte). Från guldpartiklarna växer nanotrådarna ut med en hastighet på 1 mikrometer per sekund (d). Trådarna, eller stavarna, samlas upp på ett substrat av kisel eller glas (e).

Nanotrådar som växer fram på guldpartiklar som svävar i en het gas. Det kan bli framtiden teknik för att tillverka supereffektiva solceller och ljusalstrande paneler. Bakom genombrottet ligger forskare i Lund.

Publicerad

Att låta mattor av nanotrådar bygga upp solceller eller lysdioder är ett smart sätt att minska materialåtgången. Här kan samma prestanda uppnås med bara en tiondel av vad som skulle krävas om rent kisel eller galliumarsenid skulle användas.

Men fram till i dag har tekniken att tillverka fram trådarna varit långsam och dyr. Det kan det bli ändring på sedan Lars Samuelson och hans kolleger vid Nanometerkonsortiet i Lund fått nanotrådar att växa fram i en rasande fart på guldpartiklar som svävar i en het gas. När tråden, eller pinnen, är klar trillar den ur ugnen och samlas upp på ett substrat av kisel eller glas. Att orienteringen blir rätt ser ett elektromagnetiskt fält till.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här