Populärteknik

"Svart diamant" gör

t-tröjan skottsäker

Borkarbid är efter diamant och bornitrid det hårdaste kända ämnet. Foto: Preslav
Borkarbid är efter diamant och bornitrid det hårdaste kända ämnet. Foto: Preslav

Material som används i militära skyddsvästar kan göra t-tröjan skottsäker. Och användas för att bygga lätta fordon.

Publicerad

Forskare har lyckats framställa ett material som är såväl lätt och flexibelt som skottsäkert.

Tyget i en vanlig t-tröja, inköpt på ett varuhus, kombinerades med borkarbid som även kallas svart diamant då det är det tredje hårdaste kända ämnet.

Borkarbidens egenskaper gör att det bland annat används i form av tjocka plattor i skottsäkra västar och som skydd av pansarfordon.

Forskarna vid University of South Carolina klippte upp t-tröjorna i smala bomullsremsor som de doppade i en lösning av bor och en nickelbaserad katalysator. Tyget värmdes sedan i en ugn upphettad till 1100 grader C fylld med argon för att hindra materialet från att börja brinna. Hettan förvandlade bomullsfibrerna till kolfibrer som reagerade med borlösningen och resultatet blev ett tyg av borkarbid, enligt universitetets webbplats.

Tyget har låg vikt men är hårdare och styvare än t-tröjorna. Men ändå så mjukt att det kan böjas.

Enligt forskarna är det materialets flexibilitet som är den största förbättringen jämfört med de borkarbidplattor som används i skottsäkra västar och militär skyddsutrustning.

– Nanotrådarna av borkarbid som vi syntetiserat har samma styrka och styvhet som vanlig borkarbid men är samtidigt superelastiskt, säger Xiadong Li som är professor i mekanik vid University of South Carolina, i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att kunna tillverka mycket mer motståndskraftiga kroppsskydd med den nya tekniken. Dessutom kan den användas för att bygga lätta bränslesnåla bilar och flygplan.

Tyget av borkarbid släpper heller inte igenom ultraviolett ljus vilket gör att kläder av det nya materialet blir ett effektivt solskydd.