Innovation

Supersnabbt allergitest skonar barn

Jordnötter Foto: Colourbox

En droppe blod och en kvarts väntan. Det ska räcka för att avslöja allergi mot vanliga födoämnen som mjölk, fisk eller jordnötter. KTH-forskare deltar i EU-projektet som ska skona barn från plågsamma pricktest.

Publicerad

Akuta andningsproblem, eksem eller utslag.  Åtta procent av alla barn upp till 10 år i Europa har någon form av matallergi. Bara i Sverige handlar det om närmare 100 000 barn. Att ta reda på vilken mat som ligger bakom symptomen är ett detektivarbete som ofta inkluderar smärtsamma pricktest och dyra blodtester med jobbig provtagning.

Den saken ska EU-projektet Positive ändra på. Åtta forskargrupper runt om i Europa jobbar nu intensivt för tillsammans skapa en liten, billig biosensorutrustning som läkaren ska kunna ha på skrivbordet. Utrustningen kräver bara en provmängd motsvarande en droppe blod ( eller 100 mikroliter), och ger svar på bara 15 minuter. Det är långt från de dagar det tar att få svar på blodtester som idag skickas till labb. Och som kräver betydligt större blodmängder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här