Populärteknik

Supermaterialet grafen säljs i fejkvariant med billig grafit

Grafit.
Grafit.
Modell av grafenets struktur. https://www.flickr.com/photos/core-materials/5057399792 Foto: Alexander AIUS/Flickr
Modell av grafenets struktur. https://www.flickr.com/photos/core-materials/5057399792 Foto: Alexander AIUS/Flickr

De säger sig sälja supermaterialet grafen, men i verkligheten innehåller deras produkt framför allt billig grafit, visar en granskning av 60 tillverkare. En dansk forskare kallar studien för ”en välbehövlig väckarklocka”.

Publicerad

Supermaterialet grafen är bara ett atomlager tjockt och har fantastiska egenskaper. Det är hundratals gånger starkare än stål, böjbart och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga, och tros i framtiden kunna leda till allt från mer energieffektiva flygplan till bättre skärmar, elektroniskt papper och böjbara mobiltelefoner.

Runt om i världen försöker företag nu kommersialisera materialet, men en studie i den vetenskapliga tidskriften Advanced Materials visar att det som säljs på marknaden inte nödvändigtvis är vad det utger sig för att vara.

”Vår omfattande studie av grafenproduktionen runt om i världen tyder på att det nästan inte finns någon högkvalitativ grafen, så som den definieras av International Organization for Standardisation, ute på marknaden ännu” skriver forskarna bakom studien.

Forskarna har tittar närmare på 60 tillverkare som säger sig sälja grafen, men i verkligheten innehöll ingen produkt över 50 procent av supermaterialet. I flera fall innehöll proverna mindre än 10 procent grafen. I många fall bestod deras material framför allt av grafit, som vi hittar i blyertspennor.

I studien definierar forskarna grafen som kolskikt mindre än 10 atomer tjocka. Är de tjockare förlorar materialet sina fördelaktiga egenskaper och kan då i princip räknas som grafit. De analyserade materialen bestod av mellan 10 och 1 000 lager. De flesta prover som forskarna har analyserat bestod inte heller av 100 procent kol, utan var förorenade.

Enligt Peter Bøggild, professor på Institut for Mikro- og Nanoteknologi vid Danmarks Tekniske Universitet, kan studien förklara varför det ännu inte har skett någon grafenrevolution inom konsumentteknik.

I en artikel i Nature kallar han studien för ”en välbehövlig väckarklocka för grafenproducenter, köpare och forskare att komma överens om och hålla sig till sunda standarder: en transparent grafenmarknad skulle gynna alla, förutom kanske skrupelfria säljare.”