Digitalisering

Superdator spöade mästare i Jeopardy

Efter tre dagars tävlande tog IBMs superdator Watson hem segern i mästarmötet i Jeopardy. Förmågan att tolka frågor och kunna ge svar ska nu komma till användning i sjukvården.

Publicerad

För första gången är en dator mästare i frågespelet Jeopardy. Tre kvällar i rad har superdatorn Watson tävlat mot två av de mest framgångsrika Jeopardy-spelarna i USA.

I går kväll tog Watson – döpt efter IBMs grundare Thomas J. Watson -  hem segern och en prischeck på en miljon dollar som IBM lovat skänka till välgörande ändamål.

Jeopardy med sina ordlekar och snåriga uppgifter är en stor utmaning för en dator att bemästra.

Flera år av forskning ligger bakom Watson som använder artificiell intelligens för att förstå naturligt tal och blixtsnabbt kunna svara på frågor utifrån ett minne på 16 terabyte som laddads med mänskligt vetande.

En viktig faktor bakom segern var att de mänskliga medtävlarna hade svårt att trycka ner svarsknappen lika snabbt som Watson när datorn var säker på svaret.  Däremot tryckte Watson långsammare på knappen när sannolikheten för ett korrekt svar bedömdes som lägre.

Vid ett tillfälle följdes svaret av fem frågetecken, ett tecken på att systemet hade väldigt lågt förtroende för att svaret var korrekt.

- Där förstod vi inte riktigt vad som hände, sa IBM-forskaren David Ferrucci, till tidningen New York Times.

IBM tänker sig nu en framtid för Watson bland annat som assistent inom vården. Samtal förs också med till exempel stora elektronikkedjor som vill använda ”fråge-datorn” för att ge kunderna köpråd och teknisk support.