Tekniknyheter

Studie: Corona spreds i Italien redan förra hösten

En kyrkogård i Bergamo där många av dem som dog i sviterna efter covid-19 begravts. Foto: Adam Ihse / TT
En kyrkogård i Bergamo där många av dem som dog i sviterna efter covid-19 begravts. Foto: Adam Ihse / TT

Coronaviruset har haft förödande effekter runt om i Italien. Och nu kommer en rapport som visar att viruset – sars-cov-2 – fanns i landet flera månader tidigare än vad som hittills varit känt.

Publicerad

Den vetenskapliga berättelsen från Världshälsoorganisationen (WHO) har hittills varit att covid-19 – den sjukdom som orsakas av viruset – först upptäcktes i staden Wuhan i Kina i december i fjol och att viruset sedan spritt sig över världen.

Det första fallet i Italien av covid-19 registrerades den 21 februari i år i en mindre stad utanför Milano i regionen Lombardiet.

Men tidsangivelserna motsägs nu – och det radikalt – av en italiensk studie, inte minst när det gäller uppfattningen om när sars-cov-2 faktiskt landsteg i Italien.

Italiens nationella cancerinstitut (INT) har mellan september 2019 och mars 2020 utfört en studie om lungcancer. I den genomgick totalt 959 frivilliga en lång rad tester, och resultaten får nu många att höja på ögonbrynen.

Smittade i september

Studien, som publicerats i INT:s vetenskapliga tidskrift Tumori journal, visar att 11,6 av personerna hade utvecklat antikroppar mot viruset långt före februari i år.

Mer djupgående tester av förekomsten av antikroppar mot sars-cov-2 har också utförts av universitetet i Siena. De visar att fyra av de testade hade antikroppar mot viruset redan i början av oktober i fjol – vilket innebär att de har smittats i september, säger Giovanni Apolone, en av rapportförfattarna.

– Detta är den huvudsakliga upptäckten: människor utan symtom var inte bara positiva efter det serologiska testet utan hade också antikroppar som kunde döda viruset, säger han.

”Öka igen”

– Det betyder att det nya coronaviruset kan cirkulera länge bland befolkningen och med låg dödlighet, fortsätter han.

I mars uppgav italienska forskare för nyhetsbyrån Reuters att ett högre antal fall med lunginflammation och influensa än normalt registrerats i Lombadriet under det sista kvartalet i fjol – vilket innebär att sars-cov-2 kan ha cirkulerat där redan då.

Enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetet har nu totalt omkring 1 178 000 smittofall hittills registrerats i Italien, och drygt 45 200 av de smittade har avlidit.