Populärteknik

Strandsatta rymdfarare kan få hjälp av Spacex

Astronauten Frank Rubio, till höger, och kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin innan uppskjutningen av Sojuz-farkosten från Kazakstan i september. Foto: Dmitri Lovetsky/TT
Astronauten Frank Rubio, till höger, och kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin innan uppskjutningen av Sojuz-farkosten från Kazakstan i september. Foto: Dmitri Lovetsky/TT

Tre rymdfarare är strandsatta på den internationella rymdstationen efter en läcka på en rysk farkost. Nasa för nu diskussioner med Spacex för att få eventuell hjälp.

Publicerad

Astronauten Frank Rubio och de två kosmonauterna Sergej Prokopjev och Dmitrij Petelin togs till ISS med hjälp av en Sojuz-farkost i september 2022 och skulle enligt planen återvända till jorden i mars 2023. Efter att ett läckage upptäcktes är nu hemfärden oviss. 

Det var den 15 december kylvätska började spruta ut i rymden från den ryska farkosten, något som till en början ställde in en planerad rymdpromenad. Läckan kan nu också ha ställt till det för hemresan för de tre rymdfararna. Ryska rymdbyrån Roskosmos väntas ge ett besked på hur de planerar att ta hem besättningen inom kort

Nasa har vänt sig till Spacex

I väntan på beslut från Ryssland angående om farkosten anses vara säker nog för hemfärd, eller om de ska skicka upp en ny farkost för att ta hem de tre strandsatta rymdfararna har Nasa nu vänt sig till Spacex. 

– Vi har ställt Spacexnågra frågor angående deras förmåga att ta med ytterligare besättningsmedlemmar på Dragon om nödvändigt, men det är inte huvudfokus just nu, säger Nasas talesperson Sandra Jones till Reuters.   

Dragon är en farkost utvecklad av Spacex med plats för fyra personer. I oktober 2022 sköts en Dragon-farkost upp med två Nasa-astronauter, en rysk kosmonaut och en japansk astronaut. Den farkosten är nu parkerad vid ISS. 

Exakt vad Nasa har frågat Spacex framgår inte enligt Reuters. Men alternativen skulle kunna vara att se över möjligheten att utöka platserna på Dragon alternativt att skicka upp en tom farkost för att få hem de strandsatta om inte Roskosmos kommer med en lösning. 

Den internationella rymdstationen ISS. Foto: Roscosmos State Space Corporation via AP/TT
Den internationella rymdstationen ISS. Foto: Roscosmos State Space Corporation via AP/TT

Tre möjliga orsaker bakom läckan

Vad läckan beror på är fortfarande oklart. Hålet som orsakade läckan är ungefär 0,8 mm stort och kan bland annat ha uppstått av en mikrometeoroid eller av rymdskrot. Med dagens teknik är det inte möjligt att spåra så små objekt. 

En annan möjlig orsak bakom läckan är problem med hårdvaran hos Sojuz-farkosten själv. Något som skulle kunna ifrågasätta en eventuell ersättningsfarkost som kan komma att skickas upp för att ta hem rymdfararna.