Digitalisering

Stort dataspionage mot Finlands regering

Helsingfors (TT-FNB). Omfattande dataspionage mot det finländska Utrikesministeriet (UM, motsvarande utrikesdepartementet) upptäcktes först i mars i år, sade utrikesminister Erkki Tuomioja vid en utfrågning i dag.

Publicerad

Uppgifterna meddelades både UM och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet. Utskottet är ett slags arbetsgrupp inom regeringen bestående av statsministern, utrikesministern, försvarsministern samt ytterligare ministrar som utses beroende på de frågor som behandlas.

Spionprogrammet var enligt Tuomioja inte Red October som anses ha ryska upphovsmän. Men Tuomioja ville inte säga vem man misstänker. Han avslöjade dock att det förekommit exakt liknande dataintrång inom utrikesförvaltningen i flera EU-länder. I inget av dessa fall har man självmant informerat om spionaget i offentligheten eller ens för EU, sade Tuomioja.

Det enligt uppgift långvariga och omfattande dataspionaget upptäcktes redan i våras efter tips från Sverige och utreds som grovt spioneri av säkerhetspolisen Skypo.