Innovation

Största teknikpriset kan gå till Linux skapare

Linus Thorvald
Linus Thorvald

Skaparen av operativsystemet Linux, Linus Thorvalds kan få världens största teknikpris, Milleniumpriset. Han tävlar mot japanen Shinya Yamanaka som utvecklat en metod att programmera om celler.

Publicerad

Milleniumpriset är världens största teknikpris som delas ut vartannat år av den finska teknikakademin. Den 13e juni avslöjas vem som är årets pristagare.

Två finalister tävlar om 2012 års pris: Finländaren Linus Thorvalds, som står bakom operativsystemet Linux ,och japanen Shinya Yamanaka, som utvecklat en metod att programmera om celler, så kallade ips-celler.

Prissumman är på närmare tio miljoner kronor och kommer att fördelas mellan de båda finalisterna där vinnaren får den största delen. Finalisterna har gallrats fram av en internationell jury som också föreslår den slutliga vinnaren. Formellt väljs vinnaren av Teknikakademins styrelse.

Millenniumpriset har hittills delats ut fyra gånger. Det första priset 2004 gick till Sir Tim Berners-Lee, utvecklare av World Wide Web. År 2006 tilldelades priset professor Shuji Nakamura, mannen som uppfann de det klarblåa, det gröna och det vita LED-ljuset samt det blåa laserljuset. År 2008 gick priset till professor Robert Langer, som har utvecklat metoder för kontrollerad läkemedelsdosering och innovativa biomaterial för vävnadsregenerering. Det fjärde priset 2010 tilldelades professor Michael Grätzel för hans färgämnessensiterade solceller.

Juryns motiveringar

Linus Torvalds, Finland/USA

Torvalds belönas för sina insatser i utvecklingen av ny öppen källkod som resulterade i Linux kernel, dvs. kärnan i det populära operativsystemet Linux. Att Linux var fritt tillgängligt på webben startade en snabb kedjereaktion där användarna deltog i att göra programmet allt bättre. Hittills har detta utvecklingsarbete motsvarat omkring 73 000 årsverken. Idag används Linux i miljontals datorer, smarttelefoner och digitala videobandspelare, såsom Tivo. Linus Torvalds insatser har bidragit till utvecklingen av programvara med stor spridning, de har främjat nätverkssamarbete i allmänhet och gjort internet öppnare och tillgängligare för miljoner, om inte miljarder människor.

Professor Shinya Yamanaka, Japan

Yamanaka belönas för sina meriter som stamcellsforskare. Han har skapat en metod med vilken mycket pluripotenta stamceller (iPS-stamceller) kan utvecklas utan ett embryo. Med hjälp av Yamanakas metoder gör forskare världen runt nu stora framsteg inom läkemedelstestning och bioteknologisk forskning. I framtiden kan den nya tekniken kanske göra det möjligt att odla nya vävnader eller behandla svåra sjukdomar, t.ex. cancer, diabetes eller Alzheimers sjukdom. Professor Yamanaka uppskattas i synnerhet för att ha utvecklat etiskt hållbara metoder.

Läs mer om pristagarna här. http://www.technologyacademy.fi/millennium-technology-prize/laureates-2012/