Digitalisering

Storbritannien: Totalstopp för 5g från Huawei från 2021

Foto: Mark Schiefelbein/AP
Foto: Mark Schiefelbein/AP

Här är Huaweis senaste motgång. Från och med september 2021 förbjuds brittiska telekomoperatörer att installera ny 5g-utrustning från teknikjätten.

Publicerad

Först sa premiärminister Boris Johnson ja. Sedan tvärvände den brittiska regeringen, och förbjöd Huawei från att delta i Storbritanniens utbyggnad av 5g-nätet.

"Rensar ut högrisk-leverantörer"

Nu kommer nästa motgång för den kinesiska teknikjätten. Tidigt på måndagsmorgonen meddelade den brittiska regeringen att landets teleoperatörer från och med september 2021 förbjuds att ta ny 5g-utrustning från Huawei i bruk.

-Jag stakar ut en tydlig riktning för en fullständig utrensning av högrisk-leverantörer från vårt 5g-nät, kommenterade Storbritanniens digitalminister Oliver Dowden.

Regeringen har sedan tidigare beslutat att operatörerna har fram till 2027 på sig att ta bort befintlig Huawei-hårdvara från landets 5g-nät. Operatörerna måste också sluta köpa in 5g-utrustning från Huawei innan årsskiftet.

Miljardsatsar på 5g-teknik

Den brittiska regeringen ska dessutom satsa motsvarande 2,8 miljarder kronor på att stimulera leverantörskedjan av 5g-utrustning. Pengarna ska bland annat användas till att bygga nya forskningsanläggningar inom radioteknik, samt att genomföra olika 5g-tester tillsammans med japanska Nec, skriver Reuters.

Huawei: Inte på väg bort

Även på våra breddgrader har Huawei portats från 5g-näten. I oktober kom beskedet att Huawei eller ZTE, båda kinesiska bolag, inte är välkomna i svenska 5g-nät. Några veckor senare valde Huawei att överklaga beslutet från Post- och telestyrelsens (PTS). I väntan på Förvaltningsrättens besked har auktionen om de viktiga 5g-frekvenserna på 2,3 GHz- och 3,5 GHz-bandet skjutits upp.

– Jag tror definitivt att svenska kommunikationsnät så småningom kommer att använda Huaweis utrustning, vi är inte på väg bort och vi vill fortsätta vår långa relation med Sverige, sa bolagets amerikanska säkerhetschef Andy Purdy till Ny Teknik strax innan överklagan blivit känd.