Opinion

”Stora utsläpp från gräsklippare i onödan”

Idag kan även gräsklipparmotorerna drivas med alkylatbensin/miljöbensin, vilket minskar utsläppen av de mest skadliga kolvätena med 99 procent jämfört med att använda vanlig bensin, skriver debattören. Foto: Colourbox

DEBATT. Gräsklipparnas utsläpp av bensinångor när motorn är avstängd är fullt jämförbara med utsläppen från själva förbränningen. Det finns tekniska lösningar på problemet men det behövs tvingande regler för att få klipparna mer miljövänliga, enligt Richard Aulin, Briggs och Stratton.

Under sommaren tillbringar över två miljoner svenskar i snitt en timme i veckan med att klippa gräsmattan. Utsläppen av avgaser från små förbränningsmotorer, som de som sitter på gågräsklippare, regleras hårt via lagstiftning och branschregler. Nuvarande reglering missar dock helt en typ av utsläpp som har en betydande miljöpåverkan – nämligen de utsläpp av bensinångor när motorn inte är igång.

Alla bensindrivna motorer har en viss miljöpåverkan och gräsklipparnas motorer är inget undantag. Det största ansvaret ligger på oss tillverkare för att driva utvecklingen framåt, både när det gäller miljöanpassad produktion och nya motorfunktioner som bidrar till en minskad miljöpåverkan. Samtidigt efterfrågar vi ett initiativ från myndighetshåll för att komplettera befintliga regelverk för utsläppsnivåer så att de även innefattar de evaporativa utsläppen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här