Stora behov av mer textil från trä

2016-03-18 05:00  
Anders Persson. Foto: Henrik Bengtsson

Världens behov av textil ökar och cellulosa är ett alternativ till bomull. Men mer utveckling krävs innan tillverkningen kan bli miljövänlig och energieffektiv.

– Det finns en stor potential för cellulosafibrer globalt sett. Det förutspås en dramatisk ökning av behovet av textilfibrer, säger Anders Persson, forskare vid textilhögskolan i Borås.

I takt med att både befolkningen i världen ökar och att medelklassen i länder som Indien och Kina blir allt köpstarkare så beräknas också efterfrågan på textil att öka. I dag är den totala världsproduktionen av textil ungefär 90 miljoner ton varje år. Knappt 7 procent kommer från regenererad cellulosa, som viskos. Fram till år 2050 beräknar forskare att efterfrågan kommer att öka till 240 miljoner ton textiler per år.

Läs mer:

Läs mer: Pappersbruket får nytändning med textilmassa

Bomull står för ungefär en tredjedel av världens textilproduktion, men det är en vattenkrävande produktion och marken skulle kunna användas för att odla mat.

– Då kommer det framför allt att finnas en efterfrågan på cellulosabaserade fibrer, eftersom de är bomullsliknande. Det andra alternativet är oljebaserade fibrer som till exempel polyester, säger Anders Persson.

Metoden för att göra textil från cellulosa är fortfarande komplicerad och kan få stora miljöeffekter. Cellulosan läggs i ett kemikaliebad med lut som löser upp den. Sen behandlas den på olika sätt för att bilda fibrer igen som kan spinnas ut till långa trådar. Det finns andra varianter där massan kan lösas upp direkt, spinnas och fällas ut i koagulationsbad. Just nu ligger ett stort fokus på att göra processen mer miljövänlig och energieffektiv.

– Någon kommer att hitta en lösning som kan ersätta dagens viskosprocess, det är så många som jobbar med detta. Men det går inte att säga i dag hur den kommer att se ut, säger Anders Persson.

Torill Kornfeldt

Mer om: Pappersbruk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer