Övriga nyheter

”Stor möjlighet till ökad export”

Näringsminister Mikael Damberg presenterar regeringens exportstrategi. Satsningen är bra men måste bli tydligare, skriver gästkrönikören. Foto: Maja Suslin / TT
Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening, Sinf, och ordförande i tankesmedjan Automathink.

KRÖNIKA. Åtta av tio underleverantörer ser Tyskland som en intressant exportmarknad. Tysk industri ser svenska underleverantörer som en viktig pusselbit för att lyckas med Industrie 4.0. Med andra ord kan förutsättningarna inte bli mycket bättre för en lyckad matchning. Det är under alla omständigheter av yttersta vikt att detta ömsesidiga intresse inte bara stannar vid tomma ord.

I september presenterade som bekant regeringen sin nya exportstrategi och vilka effekter den kan komma att få ska bli väldigt intressant att följa. Den uttalade visionen är att fokus ska ligga på mindre och medelstora företag – en målgrupp som minskat sin exporthandel, enligt Svensk Industriförenings, Sinfs, senaste exportkartläggning som presenterades på Elmia Subcontractor.

Samtidigt som automationsgraden i den svenska industrin har ökat väljer nu flera svenska företag att flytta hem produktionen. Svensk industris konkurrenskraft är alltså bättre än på många år och det är ingen tvekan om att export är den möjliga tillväxtmotorn för industrin. Nyckelfrågan är; hur ska det gå till?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här