Innovation

Stoppa stroke med en knapptryckning

Ungefär 100 svenska sjukhus använder redan Zenicors teknik för att upptäcka hjärtflimmer. Foto: Jörgen Appelgren
Zenicors tum-ekg.
Mats Palerius. Foto: Jörgen Appelgren

Den liknar en Gameboy, men kan förhindra tio stroke om dagen i Sverige. Nu siktar den framgångsrika svenska hjärt-mätaren på export och nya patientgrupper.

Publicerad

Sätt tummarna på apparaten. Tryck på sänd. Så lätt är det att mäta ekg i hemmet och sända resultatet till en databas. Sedan kan läkaren eller sjuksköterskan logga in och se hur hjärtat mår.

- En helt unik apparat, som ger bättre och mer noggrann diagnostik än traditionella metoder, säger Mats Palerius, som är vd och medgrundare i utvecklingsföretaget Zenicor i Stockholm.

Tekniken har fått stor spridning sedan lanseringen 2004, och används i dag av ungefär 100 sjukhus i Sverige och Finland. Patienterna som får med sig apparaten hem lider ofta av rubbningar i hjärtrytmen. En vanlig åkomma, men svår att diagnosticera.

Den traditionella metoden har varit att fästa elektroder på kroppen och registrera ekg i en bandspelare under ett dygn. Med Zenicors tum-ekg gör patienten i stället några korta mätningar om dagen under en månads tid.

Apparaten hittar även förmaksflimmer, en folksjukdom som kraftigt ökar risken för stroke. Flimmer är förrädiskt eftersom många drabbade inte alls känner av det.

- Att vi hittar betydligt fler patienter med förmaksflimmer är den största fördelen med tum-ekg. Då kan man ge blodförtunnande medel som minskar risken för stroke med cirka 70 procent, säger Mårten Rosenqvist, professor vid Karolinska institutet som har deltagit i utvecklingen av tekniken.

I en studie på Södersjukhuset hittade Zenicors korta mätsnuttar mer än tre gånger så många flimmerpatienter jämfört med traditionella dygnsmätningar. Nu pågår en andra studie med 1 000 patienter, som har kända riskfaktorer för stroke, som diabetes och högt blodtryck.

- 17 personer om dagen får stroke på grund av obehandlat förmaksflimmer i Sverige. 10 av dem skulle kunna förhindras med vår metod, säger Mats Palerius.

Det skulle innebära stora besparingar för sjukvården och minskat lidande för patienter såväl som anhöriga. För Zenicors del kan det betyda kraftigt ökad försäljning om metoden för genomslag. Företaget gör nu dessutom en exportsatsning i Europa, framför allt i Norge och Tyskland.

- Vi räknar med en tillväxt på 50 procent årligen de närmaste åren, säger Mats Palerius.

En stroke var 17:e minut

  • Ort: Stockholm.
  • Grundades: 2003.
  • Antal anställda: Fyra, ytterligare sex personer är involverade.
  • Ägare: Grundarna.
  • Omsättning 2009: 5 miljoner kronor.

Så funkar Zenicors tum-ekg

  • Hjärtat styrs av elektriska signaler som sprids i hela kroppen. Den elektriska potentialskillnaden mellan tummarna mäts.
     
  • De torra elektroderna fångar upp spänningar på några millivolt. Signalen filtreras och behandlas.
     
  • Ett gprs-modem överför informationen till Zenicors databas. Sjukvårdspersonalen loggar in och kan se ekg-kurvan.
     
  • Licensmodellen har motsvarigheter i mobiltelefonvärlden. Sjukhuset köper apparaten billigt och betalar en månadslicens.

Var 17:e minut drabbas en person i Sverige av stroke - totalt blir det 30 000 om året.

Stroke är landets tredje vanligaste dödsorsak. Kostnaderna för samhället beräknas till 14 miljarder per år.

Källor: Strokeförbundet och Socialstyrelsen