Samhälle

Stenen berättar om Mars ”dynamiska” förflutna

Roboten Curiosity har hittat en sten på Mars som har formats av strömmande vatten eller vind – eller både och.

Publicerad

Under sina sju år på den röda planeten har Curiosity hunnit avverka 21 kilometer och lyckats klättra 386 höjdmeter till sin nuvarande position.

Det låter kanske inte så imponerande, men under resan har Mars-roboten bland annat hittat svavel, kväve, syre, fosfor och kol – de kemiska förutsättningar som visar att mikrobiotiskt liv en gång kan ha existerat på planeten.  

Curiosity befinner sig i Gale-kratern, som är 154 km i diameter och huserar ett 5 500 meter högt berg. Nu har roboten tagit sig halvvägs genom vad Nasa kallar för det lerbärande området, på sidan av Mount Sharp. De mineralrika sedimenten tros vara rester efter de sjöar och floder som fanns i kratern för flera miljarder år sedan.

”Det här är ett av skälen till att vi kom dit”

Leran upptäcktes först av Nasas Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).  

– Det här området är ett av skälen till att vi kom till Gale-kratern. Vi har studerat Orbiter-bilder av området i tio år och nu kan vi äntligen ta en närmare titt, säger Kristen Bennet vid U.S. Geological Survey, på Nasas hemsida.

Redan i juni steg forskarnas puls när allt fler komplexa geologiska formationer började dyka upp. Curiosity tog då en panoramabild av ett klippstycke döpt till Teal Ridge – och nu verkar nya närbilder bekräfta att Mars har haft vad forskarna kallar ”en dynamisk miljö” med rinnande vatten.

Strathdon visar spår av vatten eller vind

Det avlånga utskott som nu skapar uppståndelse har döpts till Strathdon, Stenen består av ett dussintal sammanpressade sedimentlager, och de flagiga skikten tyder på att den har formats under påverkan av vind eller strömmande vatten – alternativt båda delar.

Både Teal Ridge och Strathdon visar på ett landskap som har genomgått förändringar.

– I den uråldriga sjömiljö som har satt sina spår i de här stenarna ser vi att det har varit en evolution – det var inte bara en statisk sjö. Det här låter oss gå vidare från ett förenklat synsätt att Mars bara har gått från att vara blöt till torr. I stället för en linjär process har vattnets historia på Mars varit mer komplex, säger Valerie Fox vid Caltech.