Digitalisering

Spotify flyttar in i tv:n

Gustav Söderström visar sin spellista i tv-versionen av Spotify. Foto: Mats Lewan
Gustav Söderström visar sin spellista i tv-versionen av Spotify. Foto: Mats Lewan
Spotify i Telias digital-tv (klicka på bilden).
Spotify i Telias digital-tv (klicka på bilden).

På torsdagen har musiktjänsten Spotify premiär i tv:n genom ett samarbete med Telia. Spotifys betalande kunder kan därmed lyssna på sina spellistor via Telias digital-tv.

Publicerad

På torsdagen skickas en specialversion av Spotify ut till 120 000 av Telias digital-tv-boxar i Sverige och Finland. Den som har ett premiumkonto hos Spotify kan sedan logga in via tv:n och lyssna på sina spellistor.

Några andra funktioner finns inte i tv-versionen.

– Vi tror att tv-versionen är en tillbakalutad upplevelse där du konsumerar musik. Därför har vi försökt att vara ganska hårda mot oss själva och skala bort så mycket vi kan, säger Gustav Söderström, produktchef på Spotify.

Han tror att den som vill söka upp musik och göra tillägg i spellistor hellre går till datorn där det finns ett tangentbord.

Säkerhet är en annan anledning till att möjligheterna är begränsade i tv-versionen. Flera olika användare kan nämligen logga in på samma tv-box – en åt gången – och boxen minns både användarnamn och lösenord för att man lätt ska kunna byta mellan olika användare.

Musiktjänsten styrs med digital-tv-boxens fjärrkontroll.

Att få Spotify-programmet att fungera bra i boxen med dess klena processor har varit en utmaning.

– Det är en radikal skillnad mot en dator och vi har jobbat tätt med Telia och gjort massor med optimeringar, säger Gustav Söderström.

Någon officiell plan på lansering utanför Telias marknader – även Danmark, Norge och Baltikum skulle kunna vara aktuella – har Spotify inte.

– Vi väljer att testa i Sverige och Finland först. Och vi vet ärligt talat inte hur folk kommer att använda tjänsten, säger Gustav Söderström.

Spotify fungerar för närvarande med tre av Telias tv-boxar. Vid årets slut räknar Telia med att hälften av de drygt 400 000 digital-tv-kunderna ska kunna nå den.

Telia lanserade sin digital-tv via bredband – även kallad bredbands-tv eller ip-tv – i mars 2005. För tv-tjänsten krävs att man har internet via Telia.

- - - - -

Anm. Om någon startar ditt Spotify-konto från en tv där du varit inloggad medan du själv lyssnar någon annanstans – i dator, mobil eller tv – pausas din uppspelning omedelbart.

För att logga ut på distans från alla andra ställen där du varit inloggad måste du kontakta Spotifys kundtjänst.