Populärteknik

Spel via nätet

utmanar konsolerna

Amerikanska OnLive vill förändra spelindustrin. Idén är att strömma spel över internet, istället för att sälja dem på skiva. Även en vanlig tv kan användas.

Publicerad

Det behövs ingen Xbox eller Playstation för att spela de senaste spelen. Inte heller en värstingdator. Det räcker med en ordentlig internetuppkoppling och en halvdan pc eller Mac.

Det hävdar amerikanska OnLive, som på spelkonferensen GDC i San Francisco visar upp sin spelteknik.

Med OnLive försvinner skivorna som spel idag säljs på. Istället ligger spelen på OnLives servrar och strömmas ut till spelarna i den takt som de tar sig framåt. En slags direktsänd spelunderhållning, alltså.

Grundare till OnLive är Steve Perlman, som låg bakom företaget WebTV, och Mike McGarvey, som tidigare varit vd på spelföretaget Eidos.

Enligt dem är fördelen med OnLives teknik att den enskilde spelaren inte behöver hålla sin hårdvara uppgraderad och modern. Det blir istället OnLives servrar som gör det tunga jobbet, och skickar ut skärmbilden till spelarnas apparater.

Tekniken kommer fungera ihop med pc och Mac, eller med OnLives egen mikrokonsol. Och så behövs en snabb internetuppkoppling så klart. För spel i HD-kvalitet minst fem megabit per sekund, eller 1,5 megabit per sekund för den som nöjer sig med lite sämre bildkvalitet.

Grundarna tror att affärs- och distributionsmodellen ska tilltala världens spelutvecklare. Av två anledningar.

För det första försvåras piratkopiering avsevärt med OnLives teknik. Dessutom kommer spelutvecklarna få tillgång till statstik på ett sätt som är omöjligt idag.

Electronic Arts, Take-Two, Ubisoft och Atari är fyra företag som redan sagt att de tänker testa OnLive för sina spel.

Utvecklingen av tekniken har pågått i sju år. Den befinner sig just nu i en privat testfas. Till sommaren ska en publik testversion vara klar, och till vintern är det premiär på riktigt.