Övriga nyheter

Sonychef: "Spotify kan ta sig långt"

Michelle Kadir. Foto: John Artur
Michelle Kadir. Foto: John Artur

Michelle Kadir, digitalchef för Sony Music i Sverige, och tidigare produktutvecklingschef på Spotify, svarar på frågor om Spotifys lansering av nya tjänster. "Vi kommer att se ett stort streamingkrig under 2015", säger hon.

Publicerad

NyT: Du har tidigare jobbat på Spotify – vilken var din roll där och vad gör du nu på Sony Music?

– Jag var på Spotify i sex år. Största delen av tiden arbetade jag med produktutveckling. Idag är jag digitalchef på Sony och ansvarar jag för de digitala affärerna samt de digitala initiativ vi gör med våra artister.

NyT: Av nyheterna som Spotify presenterade igår – vilken tycker du är viktigast?

– Att Spotify nu inte enbart är en musiktjänst utan mer utav en underhållningsplattform som även går att räkna med för innehåll såsom podcasts och video. Det man också ska plocka med sig är att Spotify fortfarande bedriver innovation kring musik vilket man kan se med Spotify Running. 

NyT: Sony har ett samarbete med Spotify genom tjänsten Playstation Music. Varför driver inte Sony en egen streamingtjänst längre?

– Det fantastiska med internet är att det gjort att musik aldrig har vart lättare att konsumera. Genom att betala, antingen månadsvis eller via reklamen man tittar på, så kan man lyssna på all världens musik. Musiktjänster som har som nisch att begränsa innehåll för användare är att gå emot grundidén med internet och inte hållbart i längden. 

(Sony hade en musiktjänst som hette Music Unlimited, i huvudsak med musik från Sonys egen katalog. Tjänsten las ner till förmån för Playstation Music som drivs av Spoitfy. Reds anm).

NyT: Spotify har idag flera starka konkurrenter och snart väntas Apple lansera en streamingtjänst. Hur stark position tror du att Spotify har genom sitt försprång på streamingmarknaden?

– Försprånget i exempelvis Sverige är enormt, medan det på andra marknader inte ser likadant ut, så det återstår givetvis att se hur det kommer att gå. Hur Apple väljer att positionera sin produkt kommer att vara avgörande för hur konsumenterna kommer ta emot den. Det blir väldigt intressant att se vilken riktning de väljer. Vi kommer generellt sett att se ett stort streamingkrig utspela sig under 2015. De tjänster som fokuserar på användarupplevelse i kombination med en hållbar affärsmodell för artister är de som i längden kommer att vinna. 

NyT: När Spotify börjar med videoklipp ger företaget sig in på ett område där det redan finns ett stort utbud. Vilka chanser tror du Spotify har att få sina användare att stanna i Spotify för att titta på video?

– Det är givetvis en stor utmaning men Spotify har till exempel valt att integrera videoinnehåll med musik så att det inte känns som ett stort steg åt sidan för användarna, vilket är rätt. Sen handlar det väldigt mycket om ifall innehållet håller dag för dag. Användarna måste känna att de hela tiden hittar nytt eller relevant. Givet Spotifys stora samarbetspartners bör det inte bli något problem, men man ska inte underskatta svårigheten i att få användare att fokusera på ett och samma innehåll som kräver uppmärksamhet från både öron och ögon, i flera minuter på just mobilen. 

NyT: Har Sony några planer på att utnyttja det nya video- och podcastinnehållet i Playstation Music?

– Vi är bara positivt inställda, om och när de nya funktionerna i Spotify lanseras även på Playstation som plattform.

NyT: Vilka är de största riskerna för Spotify det närmaste året?

– Att några av världens största företag ger sig in i streamingmarknaden – det kommer bli ett streamingkrig som tävlar om lyssnarna. I slutändan bör detta bara innebära bra saker för både lyssnare och artister, för ur konkurrens skapas bättre produkter. 

NyT: Hur ser du på Spotifys chanser att behålla sin position på streamingmarknaden i längden?

-Med både nya typer av innehåll och fortsatt innovation kring produkten så bör Spotify kunna ta sig långt.