Digitalisering

Snowdens villkor för att återvända

Edward Snowden trädde fram och bekräftade att han läckt uppgifter om USA:s övervakningsprogram. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix
Edward Snowden trädde fram och bekräftade att han läckt uppgifter om USA:s övervakningsprogram. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix

Edward Snowdens pappa skriver i ett brev till USA:s justitiedepartement att han är ganska säker på att IT-teknikern kommer att återvända om vissa villkor uppfylls: att han inte fängslas före rättegången, att han kan välja plats för rättegången och att han inte beläggs med yppandeförbud.

Publicerad

Pappan säger att han för sin del är orolig för att sonen blir manipulerad av andra, såsom Wikileaks, uppger tv-kanalen NCB enligt Reuters.

Venezuelas president Nicolás Maduro återupprepade i dag sitt erbjudande om asyl till Edward Snowden, som han prisar som en modig ung man.

– Venezuela är redo att skydda denne unga man humanitärt och låta mänskligheten få veta sanningen, säger Maduro enligt AFP.

USA söker efter Snowden som lämnade Hongkong i söndags och uppges befinna sig i transitområdet på en flygplats i Moskva. Han var inbokad på ett flyg till Kuba i måndags som han inte tog.

Mycket tyder på att Snowden försöker ta sig till Ecuador. Wikileaks uppges ha hjälpt Snowden att söka asyl i Ecuador, men myndigheterna där säger att asylansökan inte har tagits upp då Snowden inte är i landet.

I går avslöjade chefen för USA:s signalspaningsbyrå NSA Keith Alexander fler detaljer om de 54 terroristaktiviteter som USA säger sig ha röjt genom den omdiskuterade tele- och dataövervakningen.

50 har lett till gripanden och 42 terrorplaner har avvärjts, säger han.

När den hemliga övervakningen nyligen avslöjades av IT-analytikern Edward Snowden försvarade sig den amerikanska regeringen med att endast internettrafik med utlandet, eller mellan utländska medborgare övervakats. Men The Guardian skriver, med hänvisning till hemliga dokument, att NSA redan 2001 började samla in så kallad metadata från internettrafik. Först rörde det sig bara om kommunikation med utlandet eller mellan utlänningar. Men 2007 utvidgades programmet till att omfatta även amerikaner.

Tidningen skriver att programmet avslutades 2011, men att andra hemliga dokument pekar på att insamlingen av data om amerikaners internettrafik fortsätter än i dag.