Digitalisering

Snowden: Jag var spion

Stockholm (TT). Visselblåsaren Edward Snowden var spion för de båda underrättelseorganen CIA och NSA, hävdar han i en ny intervju med den amerikanska tv-kanalen NBC.

Publicerad

– Jag var utbildad till spion i traditionell mening. Jag bodde och arbetade utomlands och låtsades ha ett arbete som inte var mitt riktiga. Jag hade till och med ett namn som inte var mitt, säger han i ett utdrag ur den unika tv-intervjun som sändes under natten till onsdagen svensk tid.

Amerikanske Edward Snowden blev världskänd när han avslöjade den underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning av tele- och datatrafik världen över. Han har tidigare hävdat för tidningen The New Yorker att anklagelser om att han skulle ha varit rysk spion är "absurda".

Nu hävdar Snowden att han visst arbetat som spion - men för USA.

Den nya intervjun är gjord av tv-bolaget NBC i Ryssland, där Snowden i augusti i fjol fick ett års asyl. Intervjun sänds i sin helhet under natten till torsdag svensk tid.

– När kritikerna säger att jag bara var en administratör på låg nivå och säger att jag inte vet vad jag talar om så vill jag säga att det är fel. Det är ingen hemlighet att USA numera får bättre information genom datorer än människor, säger Snowden i utdraget.