Övriga nyheter

Smarta städer ger konsulter guldläge

Kina avsatte 8 miljarder dollar år 2014 i en särskild utvecklingsfond; modellstaden är Zhenjiang, där bussarna har höghastighetswifi och kontinuerligt sänder sin position till ett kontrollcenter. Foto: Feng Jiangjiang / Xinhua

Den globala marknaden för så kallade smarta städer närmar sig i rask takt en biljon dollar i värde. Ny infrastruktur i miljonstäder betyder stora kontrakt för teknikkonsultföretag som WSP.

Begreppet ”den smarta staden” dök upp redan för tio år sedan. Det innebär att staden blir ett enda sammankopplat system med ständigt uppkopplade sensorer. Allt från snabbtåg till förbättrad avloppsrening räknas ibland in i begreppet.

Intelligentast i Afrika är Djibouti, huvudstad i det lilla landet med samma namn på Afrikas horn. Den ligger precis vid knutpunkten för de stora defiberoptikkablarna från Afrika till Asien och Europa. Stadsdelen Iroley byggs från grunden och kommer bland annat att ha uppkopplad gatubelysning. Uppdraget att rita den digitala arkitekturen har gått till den svenska delen av teknikkonsultföretaget WSP.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här