Smarta städer ger konsulter guldläge

2016-02-15 05:00  
Kina avsatte 8 miljarder dollar år 2014 i en särskild utvecklingsfond; modellstaden är Zhenjiang, där bussarna har höghastighetswifi och kontinuerligt sänder sin position till ett kontrollcenter. Foto: Feng Jiangjiang / Xinhua

Den globala marknaden för så kallade smarta städer närmar sig i rask takt en biljon dollar i värde. Ny infrastruktur i miljonstäder betyder stora kontrakt för teknikkonsultföretag som WSP.

Begreppet ”den smarta staden” dök upp redan för tio år sedan. Det innebär att staden blir ett enda sammankopplat system med ständigt uppkopplade sensorer. Allt från snabbtåg till förbättrad avloppsrening räknas ibland in i begreppet.

Intelligentast i Afrika är Djibouti, huvudstad i det lilla landet med samma namn på Afrikas horn. Den ligger precis vid knutpunkten för de stora defiberoptikkablarna från Afrika till Asien och Europa. Stadsdelen Iroley byggs från grunden och kommer bland annat att ha uppkopplad gatubelysning. Uppdraget att rita den digitala arkitekturen har gått till den svenska delen av teknikkonsultföretaget WSP.

– Det krävs stora koordinerade investeringar för att bygga ett smart samhälle. Från fasta och mobila nätverk till smart stadsplanering, finansiering och affärslösningar, säger Mikael Stenqvist, chef för WSP Telekom.

Sverige är också inblandat i Indiens 100-stadsprojekt, vilket motiverade ett besök från samhällsbyggnads- och it-minister Mehmet Kaplan i oktober förra året.

– Vad som är ”smart” i Indien kan vara sådant som vi i Sverige tar för självklart. Uppkoppling är grundläggande för smarta lösningar på andra områden. Svenska företag är intressanta för indierna för sina it-kunskaper, men också för sådant som våra erfarenheter av trafikplanering. En indisk delegation var exempelvis i Stockholm och studerade kollektivtrafiken förra året, säger Anna Liberg på Business Swedens Delhi-kontor.

Sydkoreanska Songdo ska bli världens största, mest avancerade och längst framskridna smarta stadsbyggnadsprojekt. Projektet började 2003 och är nu inne i slutfasen. Songdoborna kan kasta sina sopor direkt i ett pneumatiskt rörsystem, åka runt på sensorförsedda gator som styr trafiksignaler och varnar för stockningar, använda wifi var de än befinner sig, och kommunicera med varandra via ett videokonferenssystem på storbildsskärmar.

Songdo är också ett oerhört kostsamt byggprojekt – en investering på 40 miljarder dollar. Cisco står för den digitala infrastrukturen och är delägare i konsortiet.

Över hela världen sker det just nu stora investeringar. Konsulterna Markets and Markets uppskattar att den globala marknaden kommer vara värd 1,1 biljoner dollar vid årtiondets slut; Frost & Sullivan tror på 1,5. Marknadsundersökarna Reportlinker bedömer att omsättningen för it-tjänster till smarta städer växer med 18 procent årligen.

Fler omtalade smarta städer-projekt

Kina avsatte 8 miljarder dollar år 2014 i en särskild utvecklingsfond; modellstaden är Zhenjiang (bilden), där bussarna har höghastighetswifi och kontinuerligt sänder sin position till ett kontrollcenter.

Indien tillkännagav samma år ambitiösa planer på “100 nya smarta städer”. Nu i februari är det tänkt att regeringen ska göra sitt val bland delstaternas kandidater och tilldela de första medlen.

Inför fotbolls-VM 2014 byggde Brasiliens Rio de Janeiro upp ett sensornätverk och en kommandocentral som Guardian beskriver som “en Bondskurks högkvarter”.

Få koll på digitaliseringen av samhället!

Det här är en artikel från Digital Teknik, prenumerera på den här

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer