Opinion
Skattjakten i våra städer

Visst drömde du också som liten om att hitta den där skattkistan fylld med guld och ädelstenar som rövarna grävt ned för länge sedan. Och som just du hade turen att hitta när du grävde i marken på måfå.
Själv hittade jag aldrig någon rövarskatt. Men att det finns rikedomar under våra fötter när vi går omkring i städernas industriområden visar en kartläggning som gjorts i Norrköping.
I gamla bortglömda kablar och rörledningar gömmer sig 560 ton av den åtråvärda metallen koppar till ett värde av 34 miljoner kronor. Bara i Norrköping.
Nu provar forskare olika metoder för att utvinna denna metall, exempelvis i samband med att fiberkabel läggs ner, för att få ”gruvbrytningen” så lönsam som möjligt. Det är inte bara koppar som är brytvärd i stadsgruvorna. Kartläggningen i Norrköping visade på ”brytvärda” förekomster av både aluminium och järn.
I den här tidningen listar Ny Tekniks telekomreporter Helen Ahlbom sju ödesfrågor som Nokia står inför på den viktiga smartphonemarknaden. Att Nokia med sitt operativsystem Symbian har hamnat i fritt fall de senaste åren är allmänt bekant. Utmanare som Android och Apple, som knappast togs på allvar för fyra fem år sedan, har rusat i höjden och tagit ledartröjan från Nokia.
Nu har Nokia valt väg och lierat sig med Microsoft. På rekordtid har man tagit fram några mobiltelefoner som kommer att avgöra Nokias öde på smartphonemarknaden. Lumiatelefonerna har fått klart godkänt i olika tester, men har knappast höjts till skyarna.
Absolut viktigast för att Nokia ska lyckas är att mobilerna blir succéer i Kina och USA.
Svenska Elsäkerhetsverket har tagit initiativ till en EU-undersökning av hur lysdiodlampor kan störa omgivningen. Resultatet var verkligen nedslående. Av 168 granskade lampor underkändes 139. Ett bra initiativ av den svenska myndigheten att hålla koll när ny teknik introduceras på marknaden, och konsumenterna ännu är okunniga om kvaliteten på produkterna.