Säkerhet

Skatteverket varnar för inloggning med bank-id via externa sajter

Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT
Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT

Skatteverket har upptäckt privata företag som uppmanar kunder att med bank-id logga in på Skatteverket via sina egna webbplatser. Nu varnar myndigheten för all typ av andrahandsinloggning med bank-id.

Publicerad

Enligt myndigheten har kunder uppmanats att via externa webbplatser legitimera sig mot Skatteverket via bank-id – en tjänst som Skatteverket inte tillhandahåller, och som gör all den egna, personliga informationen hos myndigheten tillgänglig för det företag man släppt in.

– Det är en privat underleverantör som har levererat den här tjänsten. Vi har kännedom om ett företag som använt tjänsten och sedan stängt ned den, i övrigt vet vi inte vilka som använt den. Vi håller på att utreda det i nuläget, säger Skatteverkets säkerhetschef Pär Rylander till TT.

De inloggningsförsök med bank-id som görs via andra företag kommer att blockeras, och användaren möts av ett felmeddelande.

– Logga aldrig in mot Skatteverket på något annat sätt än personligen med e-legitimation via Skatteverket.se, säger Rylander.