Digitalisering

Simma lugnt - med mobilen

Sonim XP3
Sonim XP3
Samsung B2700
Samsung B2700

För någon månad sedan var ett dopp i ett glas öl nätt och jämt vad marknadens tuffaste mobil klarade. Nu går det bra att ta en simtur bland koraller och hajar.För någon månad sedan var ett dopp i ett glas öl nätt och jämt vad marknadens tuffaste mobil klarade. Nu går det bra att ta en simtur bland koraller och hajar.

Publicerad

Efter en halvtimme på en meters djup i saltvatten bland hajar och koraller plockar vi upp mobilen och ringer. Och det är just vad nya XP3 från lilla amerikanska Sonim ska klara - marknadens första mobil med skyddsklass ip57 (se ruta).

- Det är väldigt svårt med ip57. Vi testar alla telefoner som går ut till kund, en och en. Det är ett viktigt budskap, speciellt nu när vi ska sälja till polis, räddningstjänst och liknande, säger Henrik Salzmann, säljchef i Norden på Sonim, som råkar ha flera svenskar i ledningen.

Sonims första mobil XP1, som mest sålts till hantverkare, har skyddsklass ip54, vilket betyder att den klarar att duschas i tio minuter. Att Sonim nu tar klivet till ip57 är för att nå nya målgrupper.

- Med den här tänkte vi nå ut även till det marina folket, men också till grupper som brandmän som rör sig i väldigt blöta miljöer, säger Henrik Salzmann.

- Och så vill vi vässa oss mot Samsung som är vår största konkurrent, säger han.

När Ny Teknik hårdtestade tre mobiler med ip54 (NyT 38:2008)vann Samsungs M110 klart över Sonims XP1 och Sony Ericssons C702 efter damm-, dusch- och fallprov, plus ett dopp i öl.

Nu har Samsung släppt uppföljaren B2700 med nyheter som kompass, höjdmätare, stegräknare, 3g och tvåmegapixelkamera. Inget av detta finns i XP3, som ändå kostar dubbelt så mycket.

Men B2700 är "bara" ip54, även om den ser mycket tät och rejäl ut. Den klarar lätt allt som M110 står ut med, men när vi skickar ner den till botten tillsammans med XP3 slocknar den.

Och trots att den ser nästan helt torr ut inuti, har den svårt att starta efter doppet.

Sonim å sin sida planerar ytterligare tre modeller under 2009, med bland annat 3g, kamera och ett modernare menysystem, inte minst för att nå yngre målgrupper.

Försäljningen, som är störst i Norden, Tyskland och Australien, går nästan uteslutande till företag, vilket skiljer Sonim från Samsung. Ett försäljningsknep är en helt villkorslös garanti på tre år.

– En anställd i byggbranschen gör av med 1,8 mobiler per år, så det lönar sig för byggföretagen, säger Henrik Salzmann.

Vasst och kasst

Anger damm- och vattenskydd.

Ip54 innebär tålighet för strilande vatten i tio minuter och Ip57 tålighet för nedsänkning till en meters djup i 30 minuter.

Båda innebär tålighet för finkornigt cirkulerande talkpulver under 2 till 8 timmar samt tryck av en ståltråd (Ø 1 mm) med kraften 1 N mot alla öppningar.

Sonim XP3
Vasst:
+ Helt vattentät
+ Tål fall från 2 meter mot betong
+ Kraftig högtalarfunktion

Kasst:
- Saknar 3g
- Saknar kamera
- Gammalt menysystem

Samsung B2700

Vasst:
+ Bra vattenskydd
+ Många sport-finesser
+ Kamera och 3g

Kasst:
- Inte helt vattentät