Krönikor

”Silicon Valley-chefer rustar för samhällskatastrof”

Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Oro för artificiell intelligens och automation får teknikchefer att fly till kärnvapensäkra bunkrar, konstaterar Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö.

Publicerad

Allt fler Silicon Valley-miljardärer förbereder sig för livet efter apokalypsen. Bevisunderlaget till detta påstående är visserligen anekdotiskt, men nyhetsrapporterna om hur enprocentarna bygger nya hem i kärnvapensäkra bunkrar och på avlägsna öar har avlöst varandra den senaste tiden.

I ett stort reportage i tidskriften New Yorker tidigare i år kommer chefer från Reddit, Facebook, Twitch och Yahoo ut som så kallade ”preppare”. Artikeln publicerades bara någon månad efter att svenska Språkrådet inkluderat ”preppare” på sin lista över nyord. Det kommer av engelskans ”prepare”, och signalerar att en sådan person förberett sig inför en eventuell samhällskatastrof.

För inte länge sedan var detta en arena för domedagspredikanter och paranoida. Sedan kom National Geographic-serien Doomsday Preppers och blev den mest populära serien i kanalens historia.

Svenska podcasten Podd72 har likaså vunnit en stor publik. Den drivs inte av någon foliehatt, utan av Patrik Oksanen, före detta SVT-medarbetare och numera politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning.

Podcasten avhandlar bland annat det man kan läsa om på Krisinformation.se, en sajt i regi av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Ha ett lager med konservburkar. Fyll på vattendunkarna. Skaffa en batteridriven radio.

Miljardärerna i Silicon Valley ger olika förklaringar till varför de vidtagit åtgärder. Social oro och ett alltmer polariserat samhälle ses som tidiga tecken på något som kan bli mycket värre än det kulturkrig som just nu utkämpas i sociala medier. Kärnvapen är en annan farhåga, en som inte direkt dämpats av de senaste veckornas hetsiga retorik mellan USA och Nordkorea.

Men framförallt är teknikledarna bekymrade av de områden de har mest vetskap om. Utåt sett lovar de att tekniken ska frälsa oss, men i det privata frågar de sig vilka konsekvenserna blir när mänsklig arbetskraft ersätts med automation och artificiell intelligens.

– Jag har sett det som komma skall, och det är en stor självkörande lastbil på väg att köra över den här ekonomin, säger den före detta Facebook-chefen Antonio Garcia Martinez i Secrets of Silicon Valley, en ny dokumentär från BBC. Han tillägger:

– Inom 30 år kommer halva mänskligheten att vara utan jobb. Det kan sluta illa, det kan sluta med revolution.

Samtidigt anar man två andra skäl till att den lilla skaran av überförmögna nu väljer att barrikadera sig. Inget av dem är särskilt smickrande. Det ena är att de (med all rätt) känner skam över att de har så mycket, medan andra lever i fattigdom. Reportaget i New Yorker nämner i förbifarten att miljardärerna därför ”odlat en förhöjd känslighet”. Deras produkter och tjänster har gjort dem rikare, men inte livet drägligare för vanligt folk.

Det andra – och antagligen troligare – skälet är att de är uttråkade. Prepparlivsstilen har blivit en kittlande hobby, som ett rollspel för nördar som överkonsumerat populärkulturens dignande utbud av postapokalyptiska skildringar. För om de verkligen vore angelägna om sin egen framtid skulle de ta itu med samhällsproblemen, inte hamstra vapen, guld och gasmasker.