Innovation

Sensative startar öppet iot-labb i Lund

Ett nav för Malmö-Lundregionens iot-utveckling. Det är målet med det öppna labbet Oil, startat av 33-listanbolaget Sensative.

Publicerad

Skånebolaget Sensative har tagit fram sensorer i form av en slimmad magnetbrytare som kan larma om exempelvis en dörr eller ett fönster öppnas. Innovationen gav bolaget en plats på årets 33-lista.

Sensative tog nyligen över forskningsinstitutet Mapics gamla lokaler i hemstaden Lund. Nu ska lokalen på 600 kvadratmeter göras om till en öppen labb-miljö för unga iot-bolag.

Totalt har labbet plats för 75 personer, men i avtalet med hyresvärden Vasakronan finns en option på att kunna utöka lokalen med ytterligare 600 kvadratmeter längre fram.

Läs mer: Superslimmade sensorer larmar om fel i fastigheter

Målet för Sensative är att det öppna labbet ska bli ett center för ny iot-teknik i regionen.

- I min vision bygger man iot tillsammans, så att grejerna funkar ihop. Då behöver man en miljö där man kan sitta tillsammans Att vi bygger upp labbet är hjälp till självhjälp, vi behöver ett ekosystem för att få våra egna grejer att snurra, säger Sensative vd Mats Pettersson till Sydsvenskan.

Hittills har tre hyresgäster flyttat in i Oil-labbet:

  • Palago, som står bakom ett smart armband som kan användas för betalningar, till exempel.
  • Open Logger, som arbetar med teknik för laboratorie- och sjukhusövervakning, bland annat lådor som ska användas för transporter av transplantationsorgan.
  • Survey Party, som har utvecklat ett verktyg för att samla in och analysera biometrisk data.

Läs mer: H&M:s vd storsatsar på 33-bolaget Fidesmo