Krönikor

Se upp för din smartare mobil

Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren
Mats Lewan, it- och telekomreporter. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. När jag påstår att maskiner kommer att vara intelligentare än människor om några få decennier höjer många på ögonbrynen.

Publicerad

Det är fortfarande en kontroversiell uppfattning. Då är det enklare att ta små steg och börja med våra smarta mobiler.

Med smarta menar vi knappast intelligenta, utan snarare nyttiga eller hjälpsamma. Analysfirman Gartner hävdade nyligen att mobilerna kommer att vara smartare än vi om bara tre år, 2017.

Inte på grund av någon inneboende intelligens, påpekar Gartner, utan genom att låta data om oss bearbetas i molntjänster så att informationen blir nyttig och mobilerna framstår som smarta.

Trendbegreppet är ”cognizant computing” eller ungefär medvetna datatjänster. Gartners exempel är att mobilen kommer att väcka dig tidigare om det är ovanligt mycket trafik och du riskerar att bli sen till ett möte med chefen, alternativt bara skicka en ursäkt om det gäller ett möte med en kollega.

Den här utvecklingen kommer att ske i fyra steg, spår Gartner. Det första steget, där vi nu befinner oss, är att mobilerna är synkroniserade – att vi har samma information i mobilen som i molntjänster, till exempel e-post och kalender. Därefter börjar mobilen se dig – den vet var du befinner dig och i vilket sammanhang.

Sedan känner den dig, den förstår vad du behöver och föreslår det.

Och till slut är den du mobilen agerar åt dig utifrån mönster som den lärt sig eller enligt regler, som i exemplet med morgontrafiken.

De första medvetna datatjänsterna kommer att sköta enkla saker, som att boka årlig service för bilen, men successivt kommer vi att låta ­mobilerna ta hand om alltmer ­avancerade uppgifter.

Priset vi får betala är att dela med oss mer och mer av personliga data, insamlade automatiskt via allt fler avancerade sensorer i mobilen eller i vår omgivning.

Ett slags ständig övervakning, om man så vill.

Och medan vi reagerar starkt när vi utsätts för yttre övervakning – statliga myndigheter hävdar att det är för vår egen säkerhet – låter vi oss villigt övervakas dygnet runt för att få tillgång till ökad bekvämlighet.

För medan några kommer att slå vakt om sin personliga integritet och vara försiktiga med att dela med sig av data, kommer det stora flertalet troligen att successivt skjuta på gränsen för vilken information som andra kan få tillgång till.

Det har nämligen hittills visat sig att konsumenter gärna går med på både det ena och det andra, om de bara får ökad bekvämlighet i utbyte.

Gartner tror alltså att vi är där om bara tre år. Låt mig då påpeka att det verkligt spännande, eller kanske skrämmande, händer när molntjänsterna inte bara är smarta utan även en aning intelligenta.

Frågan är bara hur fort det kommer att gå.