Säkerhet

Saudiarabien påstås ha hackat Amazon-grundaren Jeff Bezos

Foto: AHMET SEL/SIPA/Shutterstock

Genom att skicka skadlig kod över Whatsapp ska Saudiarabiens kronprins hjälpt till att hacka Jeff Bezos, enligt uppgifter till The Guardian.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Dataintrånget mot Jeff Bezos ska ha ägt rum första maj 2018, uppger flera anonyma källor till tidningen The Guardian.

En utredning av intrånget sägs visa att Jeff Bezos mobil troligen infekterades av skadlig kod som gömts i en video. Filen ska ha skickats från Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman via den krypterade chattappen Whatsapp. De båda männen ska enligt källorna ha fört en vänskaplig diskussion på plattformen innan intrånget.

Stora mängder data ska ha exfiltrerats från Jeff Bezos mobil under timmarna efter intrånget. Saudiarabien ska sedan haft åtkomst till Jeff Bezos telefon i nio månader, ända fram till februari 2019, skriver New York Times.

Det var då som Jeff Bezos säkerhetsteam började utreda ett eventuellt intrång i affärsmannens mobiltelefon. Detta efter att National Enquirer publicerat en avslöjande artikel om Amazon-grundaren och hans kärleksrelationer. En del av publiceringen bestod av privata sms-konversationer mellan Bezos och hans dåvarande flickvän.

Tidningen hävdade att uppgifterna kom från en släkting till flickvännen, men redan förra året gick Jeff Bezos säkerhetschef ut och sa att det var Saudiarabien som läckt delar av informationen som publicerades. Då sa han dock inget om hur nationen skulle ha kommit över uppgifterna.

The Guardian skriver att flera experter som tidningen har pratat med också drar paralleller mellan dataintrånget och mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi. Innan hans död arbetade han för Washington Post, en tidning som Jeff Bezos sedan några år tillbaka äger.

Under onsdagen publicerade två FN-experter som utrett ärendet ett uttalande där de kopplar ihop attackerna med Washington Posts bevakning av Saudiarabien.

”Informationen vi har mottagit tyder på att kronprinsen kan ha varit involverad i att övervaka Bezos i ett försök att påverka, om inte tysta, Washington Posts rapportering om Saudiarabien [...] Anklagelserna är också relevanta i den pågående utvärderingen av påståenden om kronprinsens inblandning i mordet 2018 på saudiern och Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi”, skriver FN-experterna.

Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman har pekats ut som ansvariga för mordet, men kungadömet har hittills förnekat att de var inblandade.

Saudiarabiens ambassad i USA tillbakavisar alla uppgifterna i The Guardians artikel och kallar anklagelserna ”absurda”.