Innovation

Sandvik: ”Vi kan designa smartare produkter”

Maskinerna i Sandviks 3d-center kostar många miljoner styck. Mikael Schuisky är chef för forskningscentret. Foto: Pernilla Wahlman
Maskinerna i Sandviks 3d-center kostar många miljoner styck. Mikael Schuisky är chef för forskningscentret. Foto: Pernilla Wahlman

Sandviks nya forskningscenter för 3d-utskrifter i metall är nu i gång. Inom två år ska de första utskrivna produkterna vara på marknaden.

Publicerad

Så sent som i april i år invigde Sandvik sitt nya forskningscenter för additiv tillverkning i Sandviken. Ny Teknik var där för nästan ett år sedan inför att det skulle öppnas.

I centret samlar företaget kompetens om teknik för att skriva ut produkter i metall i stället för att till exempel fräsa eller svarva fram dem. Tanken är att de tiotalet personerna som arbetar på forskningscentret ska sporra resten av koncernen att ta fram produkter med hjälp av 3d-skrivare.

– Om det föds idéer på andra ställen inom Sandvik kan man komma till oss så har vi kompetensen för de additiva processerna, säger Mikael Schuisky som är chef för forskningscentret.

Sandvik säljer redan metallpulver som används i metall-3d-skrivarna, men företaget vill klättra i värdekedjan och använda tekniken också för sina egna produkter.

– Vi tittar brett på olika additiva tekniker och vad de kan göra för oss, säger Mikael Schuisky.

Han vill inte prata om vilka produkter Sandvik planerar eller inom vilka tillämpningsområden de första produkterna kommer att hamna. Men han pekar på flera fördelar med att skriva ut ett verktyg eller annan produkt jämfört med de traditionella tillverkningsmetoderna. Ett exempel är effektivare materialanvändning eftersom spillet blir mindre i en 3d-utskriven produkt, något som är särskilt viktigt om man använder exklusiva material.

– Men den stora grejen är att vi kan designa för smartare produkter med ny funktionalitet, säger Mikael Schuisky.

Exempel på smarta funktioner som kan byggas in är allt från ganska enkla, som kanaler som leder bort värme till avancerade sensorer som kan skrivas ut tillsammans med ett verktyg. Men det finns fortfarande problem med 3d-processen. Ett är att kostnaderna för varje enskild produkt blir hög.

– Vi kan inte skriva ut alla saker på grund av priset, säger Mikael Schuisky.

Ett annat problem är att anpassa de nya tillverkningsmetoderna så att de passar för produktion av riktiga produkter. Tekniken att skriva ut i metall har funnits sedan 90-talet, men Mikael Schuisky tror att det är rätt tid att hårdsatsa på dem nu.

– Maskinerna som används har mognat och Sandvik som företag har mognat. Pulvermetallurgi är ett område som vi vill växa inom, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om innovation!