Samhälle

Saab ska skydda Eurofighter Typhoon mot attacker

RAF:s Eurofighter Typhoon. Foto: Geoff Pugh/REX
RAF:s Eurofighter Typhoon. Foto: Geoff Pugh/REX
Offshore Patrol Cutter. Foto: US Coast Guard
Offshore Patrol Cutter. Foto: US Coast Guard

Brittiska försvarskoncernen BAE Systems vill utrusta stridsflygplanet med nytt skydd mot missiler – beställer av konkurrenten Saab.

Publicerad

Saab har i dagarna fått klart med två stora beställningar på system, ett till det brittiska flygvapnets stridsflygplan Eurofigheter och ett till den amerikanska kustbevakningens nya fartyg.

När det gäller att utveckla stridsflygplan är svenska Saab och brittiska BAE Systems konkurrenter, där Gripen och Eurofighter tävlar på samma marknad.

Samtidigt ska Saab hjälpa till att utrusta Eurofighter med ett nytt så kallat pyrotekniskt självskyddssystem. Det ska skydda flygplanet mot radar- och infrarödstyrda hot genom att bland annat fälla ut raketstyrda facklor för att avleda missiler.

Smart Dispenser System (SDS) är den senaste generationen av Saabs pyrotekniska motmedelsfällare. SDS ingår i produktfamiljen Bop, som har använts på olika typer av stridsflygplan under flera decennier.

– Det nya motmedelssystemet SDS innebär att självskyddsförmågan för Eurofighter Typhoon blir ännu starkare eftersom vi optimerar fällningen av motmedel för att bekämpa hot. Detta gör att överlevnadsmöjligheterna i strid förbättras avsevärt. Vårt elektromekaniska självskyddsystem har använts på Eurofighter ända sedan lanseringen och vi ser nu fram emot att med SDS förbättra motmedelsförmågan ytterligare, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Det pyrotekniska skyddssystemet ska utvecklas i Järfälla

Beställningen sker inom ett ramavtal mellan Saab och BAE Systems och omfattar utveckling produktion, stöd och framtida försäljning av den pyrotekniska motmedelsfällaren.

Smart Dispenser System kommer även ingå som alternativ när företaget säljer Eurofighter till nya kunder. Utvecklingen och integrationen av SDS kommer att äga rum vid Saabs anläggning i Järfälla fram till 2020.

Saab har levererat produkter och tjänster till det brittiska flygvapnet i nästan 40 år. Bland dem finns system som skyddar mot målsökande robotar, radar och sensorer som skyddar flygplan som Harrier, Tornado och Typhoon.

Saab ska leverera sjöradarsystem till US Navy

Under torsdagen meddelade Saab att man även har fått en beställning från US Navy på det marina radarsystemet Sea Giraffe AMB Multi-Mode Radar (MMR). Det ska sitta på den amerikanska kustbevakningens nyaste fartyg, Offshore Patrol Cutter (OPC).

Radarsystemet är en 3d-elektronisk fasstyrd radar med funktioner som hög uteffekt, anpassade vågformer och modern signalbehandling. Det ska säkerställa hög prestanda i olika typer av marina miljöer.

Saab fick den första beställningen på MMR till Offshore Patrol Cutter från den amerikanska marinen i oktober 2017.

– Varianter av Sea Giraffe AMB ingår just nu i fyra olika program i USA. Vi ser fram emot att fortsätta förse den amerikanska marinen och kustbevakningen med världsledande sensorteknik och förmåga att skapa en komplett samlad lägesbild även i de mest utmanande marina miljöerna, säger Anders Carp.

Saab är en världsledande leverantör inom radar och sensorteknik. Utöver leveranserna av Sea Giraffe AMB MMR till amerikanska kustbevakningen finns Saabs radar AN/SPS-77 i dag ombord på U.S. Navys Littoral Combat Ship som ingår i Independence-klassen.

Dessutom utvecklar Saab nu AN/SPN-50, en variant av AN/SPS-77 som är avsedd för flygtrafikledning till sjöss.

Arbetet kommer att utföras på Saab i Göteborg och Syracuse, New York i USA, med leverans 2019.