Digitalisering

Så tar du en skärmdump – på alla mobiler och datorer

Hur tar man en skärmdump? De flesta enheter har olika sätt att göra det på. Ta del av Ny Tekniks guide nedan. Foto: Unsplash

Skärmdumpar är ett smart sätt att spara innehåll på din dator, mobil eller surfplatta. Men det är inte alltid lätt att veta hur man gör. Så här tar du en bild av skärmen på Iphone, Android, PC – och Mac.

Publicerad

”Klick, klick”. Slutarljudet från när någon som tar en skärmdump mobilen är något blir allt vanligare i vår digtala vardag.

Skärmbilden, eller skärmavbilden, är förvisso ingen ny företeelse – en av de första ”dumparna” togs med polaroidkamera 1959, och visar en pinuppa ritad på en dator som användes för att analysera kärnvapenhot. 

I dag är funktionen inbyggd i de flesta operativsystem. Men det betyder ändå inte att alla veta hur man gör – förrän man har läst den här artikeln.

Hur tar man en skärmdump på Iphone och Ipad?

På Iphone:

1. Hur man tar en skärmdump på Iphone beror på om mobilen har en fysisk hemknapp (den runda knappen längt ner) eller face id för låsa upp telefonen med ansiktet.

2. Har din Iphone en hemknapp? Då trycker du på hemknappen + strömbrytarknappen för att ta en bild av skärmen.

3. Har du din Iphone stöd för face id? Då trycker du på strömbrytarknappen + volymhöjningsknappen samtidigt.

Skärmdump på Iphone. Foto: Media

På Ipad:

1. Har din Ipad en hemknapp? Tryck då på knappen på ovansidan + hemknappen för att en skärmdump.

2. Har du en Ipad utan hemknapp? Alrite – håll ner strömbrytarknappen + valfri volymknapp på samma gång. Et voilà! Du har precis tagit en skärmdump på paddan.

Skärmdump Ipad. Foto: Media
Skärmdump på äldre Ipad-modeller. Foto: Media

När skärmdumpen är tagen:

3. Sådär ja. Om du har följt de första stegen i guiden kan du nu se en förhandsvisning av skärmdumpen upp i nedre vänsterhörna på din Iphone eller Ipad.

Tryck på förhandsvisningen för att se den på helskärm. Här kan du sedan välja att exempelvis stryka under delar av texten på skärmen. Har du tagit dumpen i en webbläsare går det också att välja om bilden enbart ska visa innehållet som syns på skärmen – eller om den ska spara allt som finns på en sajt, från topp till botten.

4. Vill du spara allt? Tryck då på Helsida-fliken som syns överst. Vill du enbara spara det som syns på skärmen? Enkelt – klicka på Skärm-fliken på samma ställe.

5. För att spara skärmdumpen, tryck på Klar i övre vänsterhörna. Du kan då välja mellan att spara avbilden direkt i Bild- eller i Filer-appen. 

Så tar man skärmdump på Android

Android erbjuder en större valfrihet än Apples Iphone, även när det gäller sådant som skärmdumpar. Det gör att tillverkare som Samsung, Xiaomi och Oneplus erbjuder flera olika metoder för att fota och spela in skärmen – exempelvis med hjälp av handgester.  

Här går vi igenom den allra enklaste tillvägagångssättet, som finns inbyggt på systemnivå i alla Androidenheter.

1. För att ta en skärmdump på en Androidenhet, tryck in volym ned-knappen och strömbrytaren samtidigt. En förhandsvisning av skärmavbilden visas sedan på mobilen eller surfplattan. 

2. Genom att klicka på förhandsvisningen kan du redigera bilden, exempelvis genom att beskära den, dela skärmdumpen via sms, chattappar eller sociala medier – eller spara den på prylen du använder.

Skärmdump på en mobil från Samsung. Foto: Media

Många Androidtillverkare har dessutom en funktion för att ta skrollande skärmdumpar som spara exempelvis allt på en webbsida eller i en meddelandetråd. Kärt barn har många namn – Samsung kallar finessen för scroll capture, hos Xiaomi och Oneplus heter den extended capture respektive expanded screenshot. 

Oavsett mobilmärket, när dumpen tagits kan du trycka på en bläddra ner- eller scroll-knapp som syns i en meny under förhandsvisningen. För att göra det tydligare för användarna har knappen ofta nedåtriktade pilar. 

I Google Play-butiken finns dessutom ett stort utbud av Androidappar, som Screen Master, som gör det möjligt att ta mer avancerade skärmdumpar. 

Ta en skärmdump på PC – så här gör du

På de allra flesta stationära eller bärbara PC-datorerna som körs med Windows finns det en dedikerad knapp för skärmdumpar på direkt på tangentbordet.

1. Tryck på Windows-tangenten + print screen (ofta förkortat prt scr) samtidigt. På en bärbar dator finns knappen oftast i raden högst upp med funktionstangenter. På anslutna, fullstora tangentbord är prt scr-knappen oftast placerad högst upp ovanför pilknapparna eller nummersatsen. 

Skärmdumpen som tas sparas bland urklipp på datorn.

2. Öppna Paint eller Photohop och klistra in skärmdumpen genom att trycka control + v.

Windows har också två inbyggda program för att ta något mer avancerade skärmdumpar. Snipping tool dök upp i Windows Vista för första gången, medan ersättaren Snip & sketch kom med Windows 10. Bägge existerar parallellt i dag – och i Windows 11 har programmen kombinerats till ett enda. Men det är en annan historia.

Skärmdump med Snip & sketch i Windows 10.

1. För att använda skärmklippverktygen, skriv in antingen Snipping tool eller Snip & sketch i Windowssökrutan. Du kan också använda kortkommandot Windows-tangenten + shift + s.

2. Till skillnad från print screen-knappen, som tar en bild av hela skärmen, har du större valfrihet med skärmklippverktygen. Du kan välja att dra med pilen och göra en rektangulär markering av det som ska markeras (knapp 1 från vänster i menyn). Eller göra en friformsmakering (knapp 2 fr. v).

Det går också att enbart skärmdumpa fönstret som du jobbar i (knapp 3) – eller ta en bild av allt som syns på skärmen (knapp 4).

Menyvalen i Snip & sketch. Foto: Media

3. Efter att skärmdumpen tagits dyker det upp en förhandsvisning där det exempelvis går att lägga till markeringar i bilden, beskära den, kopiera till urklipp, spara eller dela. 

4. Skärmdumpar som tagits med prt src-knappen sparas automatiskt i mappen Bilder, Skärmbilder på din dator.

Fixa skärmdump på din Mac

Om du vill ta skärmavbilder med en Macdator från Apple behöver du lägga ett gäng kortkommandon på minnet – eller spara den här artikeln (kanske i en skärmdump).

1. Det absolut enklaste sättet är att hålla ner knapparna shift + commando + 3 samtidigt på tangentbordet. Då tar du en bild av allt som syns på Macdatorns skärm.

Foto: Media

2. För att skärmdumpa delar av skärmen, tryck i stället ner shift + commando + 4. Dra sedan ett hårkors med musen för att göra en rektangulär markering.

3. Om du i stället vill ta avbild av det syns i ett specifikt fönster eller i en meny, håll ner tangenterna shift + commando + 4 + mellanslag. Klicka sedan på fönstret eller menyn som du vill skärmdumpa.

4. Skärmdumpar som tagits på Macar sparas automatiskt till datorns skrivbord.

Skärmdump på en Mac. Foto: Media

Hur tar man en skärmdump på Chromebook?

1. Håll in shift + ctrl + visa fönster-knappen (med en ikon som visar en rektangel och tre vertikala streck).

2. Klicka på Skärmbild längst ner i menyn som dyker upp.

3. Nu kan du välja mellan att ta bild av hela skärmen, av en del av skärmen – eller ett fönster.

När du tar en skärmdump på en Chromebook kopieras bilden automatiskt till urklipp. Skärmavbilderna sparas också i mappen Nedladdningar om du vill använda dem senare.