Digitalisering

Så slår du på kryptering i Zoom

Foto: Zoom
Foto: Zoom

I elfte timmen har den populära videochattappen Zoom uppdaterats med end-to-end-kryptering. Såhär aktiverar du funktionen.

Publicerad

Vändorna kring Zooms säkerhet, eller snarare bristerna i denna, har varit ett drama  i flera akter under året. Under coronapandemin har användningen av videochattappen ökat kraftigt. Parallellt med detta har Zoom mottagit skarp kritik för flera uppmärksammade säkerhetsproblem.

Tvingades pudla om kryptering

Om inte det var nog har Zoom också tvingats krypa till korset vad gäller krypteringen av tjänsten. Detta efter att först ha gått ut med appen har end-to-end-kryptering (E2EE), på svenska ofta kallad obruten kryptering – vilket senare visade sig inte vara sant.

I april lovade Zooms vd Eric S. Yuan att allt annat utvecklingsarbete skulle pausas i 90 dagar – i stället skulle allt fokus ligga på frågor som har med integritet och säkerhet att göra.

Nu har det arbetet gett frukt i form av ett färskt stöd för E2EE. Och denna gång är det på riktigt, utlovar bolaget.

Flera begräsningar i nya funktionen

Den nya funktionen finns tillgänglig för både gratis- och betalanvändare, och ska nu testköras i 30 dagar. Enligt Zoom finns inga planer på att senare dra tillbaka funktionen. Istället ska det handla om att bolaget efterlyser användarfeedback under den givna testperioden.

Stödet för E2EE-kryptering har i dagsläget rullats ut till apparna för PC, Android, Mac OS, Ios och Zoom Rooms, ett system för använda tjänsten på tredjepartsutrustning för videokonferenser.

Så slår du på Zooms end-to-end-kryptering

Den nya krypteringen kommer dock med ett antal begränsningar och förbehåll. För att över huvud taget kunna använda funktionen måste användare med gratiskonton exempelvis först verifiera sitt telefonnummer via sms.

Funktionen är heller inte aktiverad som standard. Det är något som användarna måste slå på själv - och så här gör du: Klicka på Settings i navigationsmenyn till vänster. Öppna fliken Meetings och scrolla ned till Security. Där kan du sedan välja att slå på krypteringen genom att dra i reglaget "Allow use of end-to-end encryption".

Utlovar ännu bättre säkerhet på sikt

Den som slår på E2EE-krypteringen i Zoom behöver också vara beredd på att vissa andra funktioner, som molnlagring av inspelade möten och omröstningar, inte längre är tillgängliga. Dessutom är antalet mötesdeltagare i ett krypterat samtal begränsat till 200 personer. Det kan påverka exempelvis företagsabbonenter som annars tillåts ha upp till 300 eller så många som 500 mötesdeltagare.

Det initiala testet av E2EE utgör den första fasen av fyra i Zooms arbete med att förbättra säkerheten. Nästa fas är planerad till år, och ska då bland annat ge stöd för samlad inloggning (single sign-on, SSO).