Hållbar industri

Så ska regeringen robotsatsa för att locka tillbaka utflyttade företag

”Svensk konkurrenskraft avgörs av vår produktivitet. Vi vill hjälpa små och medelstora industriföretag att introducera nya automations- och robotlösningar”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Foto: Janerik Henriksson / TT
”Svensk konkurrenskraft avgörs av vår produktivitet. Vi vill hjälpa små och medelstora industriföretag att introducera nya automations- och robotlösningar”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Foto: Janerik Henriksson / TT

Satsningar på robotik, klimatsmart industri och en uppvärdering av gymnasieskolans yrkesprogram. Så ska regeringen välkomna de svenska industriföretag som flyttar hem produktion.

Publicerad

Svensk industri går för högvarv, och allt fler industriföretag väljer att ta hem produktion från utlandet. Därför lanserade regeringen i fjol nyindustrialiseringsstrategin Smart industri, med fokus på områdena digitalisering, hållbarhet, kompetens och innovationskraft.

Nu börjar man konkretisera strategin med en handlingsplan på 37 åtgärder för hemvändande industri. Där ingår ett ”robotlyft” med Vinnova-finansierade Robotdalen som förebild. Ett automationsprogram för små och medelstora industriföretag ska främja introduktionen av nya automations- och robotiseringslösningar.

– De stora svenska industriföretagen jobbar väldigt strategiskt med detta. Men bland de små och medelstora företagen, inte minst underleverantörerna, är det inte alltid så. Robotlyftet handlar om att sprida kunskaper och insikt om hur man kan effektivisera sin produktion. Man ska kunna få en genomgång av det egna företaget, och hjälp att se var automation kan förbättra produktiviteten, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Han tillägger:

– Sverige rankas femma i världen i robottäthet. Vi vill försvara eller ännu hellre förbättra den positionen.

Läs mer:

Regeringen vill också ”uppvärdera” gymnasieskolornas yrkesprogram med extra studietimmar i matematik, svenska och engelska. Yrkesprogrammen har tappat många elever sedan den förra regeringen tog bort deras högskolebehörighet.

– Kompetensförsörjningen är industrins stora bekymmer idag, och vi måste tvätta bort stämpeln att yrkesprogrammen är någon sorts avstjälpningsplats för skoltrötta elever. De ska åter kunna ge grundläggande behörighet för vidareutbildning senare i livet, utan att tumma på yrkesämnena, säger Mikael Damberg.

Läs mer:

En annan åtgärd är det så kallade Industriklivet, där regeringen vill hjälpa industrin att gå mot nollutsläpp av växthusgaser.

– Vi satsar 300 miljoner per år fram till 2040, vilket ska paras med privata investeringar från näringslivet. Så det handlar om väldigt stora pengar, säger Mikael Damberg.

Regeringen ska även bygga upp ett nationellt testcenter för elfordon, med medfinansiering från näringslivet. Ännu är det dock inte klart var det ska ligga, eller när det kan stå färdigt.

– Forskningsinstitutet RISE förhandlar just nu i frågan tillsammans med svensk industri. Vi hoppas ha ett besked i närtid, senast under början av nästa år, säger Mikael Damberg.

Smart industri

Regeringens ”Smart industri – en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige” identifierar fyra utmaningar:

• Digitalisering

• Hållbarhet

• Kompetens

• Innovationskraft.

Dessa ligger till grund för de fyra fokusområden (Industri 4.0, Hållbar produktion, Kunskapslyft industri och Testbädd Sverige) som är utgångspunkt för arbetet.