Startup

Så ska Chalmers få företagandet att gro

Högskolan har startat en ny mötesplats där startupvärlden och akademien kan träffas. Veras gräsmatta är startskottet på en stor entreprenörssatsning.

Publicerad

Delar av entréplan på en av Chalmers byggnader i Vasastan har täckts med en gräsig matta som ramas in på ett luftigt sätt av glasväggar. Platsen kallas Veras gräsmatta, efter Sveriges första kvinnliga ingenjör Vera Sandberg.

– I dag inviger vi Veras gräsmätta, men det är också startskottet för en satsning på entreprenörskap som vi gör på hela Chalmers, säger Maria Elmquist som är prefekt på institutionen för teknikens ekonomi och organisation.

Här finns mötesrum, en scen och bord som kan fungera som arbetsplatser forskare, lärare eller intresserade personer från företagsvärlden. Tanken är även att hålla seminarier och event kring entreprenörskap.

– Det är något vi har en oerhört stark tradition av på Chalmers, men vi har inte haft en miljö där den synliggörs och vi kan visa upp den på ett samlat sätt, säger Fredrik Hörstedt som är vicerektor på Chalmers.

Han syftar på flera undersökningar som satt Chalmers inkubatorverksamhet högt upp på topplistorna i Sverige. I synnerhet en undersökning som visar att 2012 stod Chalmers-anknutna bolag för 40 procent av omsättningen bland teknikbaserade startups från de ledande inkubatorerna.

Ändå är det relativt få av studenterna på Chalmers som har entreprenörsmoment i sina utbildningar i dag. Men det ska det bli ändring på.

– På tio års sikt ska alla studenter få entreprenöriell kompetens som en del av sin utbildning, säger Maria Elmquist.

Hur ska ni locka hit de forskare som inte har någon kontakt med startupvärlden och entreprenörskap alls?

– Första steget är att det finns något att locka dem till. Nu har vi ett ställe dit forskare kan komma för att få hjälp och stöd att pitcha sina idéer.

Veras gräsmatta

Är en mötesplats för startupbolag, investerare och forskare som ligger på Vera Sandbergs allé 8, mitt i den delen av campus som Chalmers kallar för Vasaområdet. Gräsmattan har anlagts i samarbete mellan Chalmers Tekniska Högskola, inkubatorn Chalmers Ventures och kontorshotellet Stena Center.