Populärteknik

Så mycket kostar vikbara Microsoft Surface Duo

Tillbaka med besked. Surface Duo är Microsofts första smarta mobiltelefon på länge. Foto: Press
Tillbaka med besked. Surface Duo är Microsofts första smarta mobiltelefon på länge. Foto: Press
Utvecklare kan skräddarsy sina Android-appar för att visa innehåll på två skärmar samtidigt. Foto: Press
Utvecklare kan skräddarsy sina Android-appar för att visa innehåll på två skärmar samtidigt. Foto: Press
Surface Duo levereras bland annat med en slags ram eller skydd som ska göra det enklare att hålla i prylen i utvikt läge. Foto: Press
Surface Duo levereras bland annat med en slags ram eller skydd som ska göra det enklare att hålla i prylen i utvikt läge. Foto: Press

I mer än ett år har Microsoft förberett en comeback i mobilvärlden. Nu har it-jättens vikbara Android-lur fått ett släppdatum i USA – och en prislapp i dollar.

Publicerad

Microsoft har aldrig nått någon större framgång som leverantör av vare sig hårdvara eller operativsystem till smarta mobiltelefoner.

Men skam den som ger sig. I oktober förra året stod det klart att Seattle-bolaget planerar att göra comeback i mobilbranschen. Och det med en ny pryl som är minst sagt iögonfallande.

Viks ut till 8,3-tumsskärm

Surface Duo är en vikbar smart mobiltelefon med Android som operativsystem. Prylen har två separata 5,6-tums oled-skärmar som kan vikas ut till en 8,3-tumspanel med bildformatet 3:2 och en upplösning på 2700 gånger 1800 pixlar.

Vid lanseringen i oktober i fjol lovade Microsoft att Surface Duo skulle komma 2020. Men sedan dess har det varit rätt tyst om ett mer specifikt släppdatum. Fram till nu.

Microsoft har precis gått ut med beskedet att Surface Duo lanseras 10 september i USA. Priset i butik kommer att vara 1 399 dollar, vilket motsvarar drygt 12 100 kronor. Flera butiker i USA har redan börjat ta in förbeställningar av prylen.

– Det är förmodligen en av de sexigaste enheter vi någonsin har byggt. Den kan göra saker som prylar med bara en skärm inte är kapabla till, sa Panos Panay, Windows- och produktchef hos Microsoft, under en presskonferens på måndagen.

Alla Android-appar ska funka

Microsoft verkar se Surface Duo framför allt som ett arbetsverktyg. Panos Panays vision för den nya prylen kretsar framför allt kring hur de två skärmarna ska kunna öka produktiviteten och skapa ett förbättrat arbetsflöde hos användarna.

En intressant detalj är att alla Android-appar i Google Play-butiken ska fungera på Surface Duo redan från början. Apparna ska antingen kunna köras i enskärmsläge, men även anpassas för att dra nytta av prylens båda skärmar. För att det ska vara möjligt måste dock utvecklarna optimera sina appar för Surface Duo.

Microsoft har redan skräddarsytt Office-paketet och Onedrive för Surface Duo. Även andra tredjepartsutvecklare, som Amazon, uppges arbeta med specialanpassade versioner av sina program.

För att dra nytta av Surface Duous unika upplägg använder Microsoft dessutom en särskild mjukvara för att försöka förutspå hur apparna kan öppnas på olika skärmar.

– Har du en skärm aktiv, och sedan klickar på en länk, kommer den att öppnas på motsatt skärm, beskriver Panos Panay.

Skräddarsytt Snapdragon-chip

Surface Duo är utrustad med en variant av Qualcomms systemchip Snapdragon 855 som optimerats för två skärmar. Grundmodellen har 6 gigabyte i RAM och ett lagringsminne på 256 gigabyte. Duo har dock inte stöd för 5g.

Ombord på den vikbara telefonen finns också kamerasystem med en 11-megapixelssensor (f/2.0). Kameran har bland annat ett särskilt läge för fotografering i svagt ljud och en zoom på upp till 7x. Föga förvånande är kamerasystemet hos Surface Duo specialanpassat för Microsoft Teams och Skype, med stöd för videokonferenser med 1080p-upplösning i 30 bildrutor per sekund.

Om, och i så fall när, Surface Duo når Sverige återstår dock att se.

Här är Surface Duo

Operativsystem: Android.

Skärmar: Två oled-skärmar på 5,6 tum (1800 x 1350 med bildformat 4:3) som kan vikas ut till en 8,1 tumspanel (2700 x 1800, 3:2).

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 855.

RAM: 6 GB.

Lagringsminne: 256 GB.

Kamera: 11 megapixel med f/2.0-bländare och zoom upp till 7x.

5g-stöd: Nej. Dock stöd för 4g.

Batteri: 3577mAh.

Släpps: 10 september i USA.

Pris: 1 399 dollar, motsvarande drygt 12 100 kronor.