Populärteknik
Så här fungerar Tiktoks hemliga algoritm

En algoritm för videotips som håller användarna klistrade till telefonen är Tiktoks största framgångsfaktor. Den kartlägger snabbt användarens intressen och föreslår sedan mer och mer av samma sak, visar en granskning från Wall Street Journal.
Att kartlägga exakt hur algoritmen fungerar är svårt, och Tiktoks ägarbolag Bytedance har varit ovilliga att berätta om det. Det är ju trots allt en affärshemlighet som tagit företagets årsomsättning till 34 miljarder dollar. Men genom att skapa ett hundratal konton och styra dem på olika sätt har Wall Street Journal kunnat ge oss en viss inblick i hur Tiktok fungerar.
För alla användare börjar det på samma sätt: rekommendationerna utgörs av väldigt populära och stora videor. I början hade det genomsnittliga klippet som rekommenderades 6,3 miljoner visningar. Men det blir snabbt tydligt hur varje sak en användare gör, som att tveka inför att titta på en video, eller att titta på samma sak två gånger, matar algoritmen.
Tiktok rekommenderar liknande klipp
Här börjar algoritmen kartlägga varje konto utifrån intressen, och någon som exempelvis kollat längre på hundklipp får se fler hundvideor. Nu tas användaren från de breda, populära klippen till mindre, mer nischade.
En användare som Wall Street Journal skapade tittade på videor i några minuter, och såg sedan på samma klipp två gånger. Det handlade om depression och sorg, och användaren serveras därför en video i samma genre fyra minuter senare. Tiktok försökte fortfarande lista ut mer om användaren genom att rekommendera klipp om andra saker, men när personen fortsatte att fokusera på innehåll som hade med depression och sorg att göra försvann de snabbt.
Efter 36 minuters användning var 93 procent av alla videor relaterade till depression och psykisk ohälsa.
”Pushar mot mer extremt innehåll”
Tiktok säger till Wall Street Journal att algoritmen fortsätter att rekommendera andra videor för att användaren ska kunna ta sig ur det här. Men av de resterande sju procenten är drygt hälften av klippen reklam.
Tiktok försvarar sig också med att den simulerande aktiviteten inte är samma som en riktig användare skulle avge, eftersom riktiga människor har flera intressen.
En som tycker att algoritmen är problematisk är Guillaume Chaslot, som tidigare har arbetat på Google med Youtubes algoritm. Nu har han grundat stiftelsen Algotransparency, som arbetar för mer transparens.
– Vi ser liknande saker som på Youtube. Algoritmen ser hur videor om depression skapar ett engagemang, och pushar användaren mot mer och mer extremt innehåll för att pusha personen att fortsätta titta. Algoritmens jobb är att hitta vad användaren har för sårbarhet, vad som får den att titta mer. Det är inte samma sak som att hitta vad användaren gillar, säger Chaslot till Wall Street Journal.