Digitalisering

Så byggde de en succé bit för bit

Det svenska succéspelet har i oktober 2011 sålt i nära fyra miljoner exemplar.
Det svenska succéspelet har i oktober 2011 sålt i nära fyra miljoner exemplar.
Mojang ha gjort succé med spelet Minecraft. Från vänster: utvecklaren Markus Persson, vd Carl Manneh och utvecklaren Jens Bergensten. Foto: Jörgen Appelgren
Mojang ha gjort succé med spelet Minecraft. Från vänster: utvecklaren Markus Persson, vd Carl Manneh och utvecklaren Jens Bergensten. Foto: Jörgen Appelgren
MInecraft i modellform. Foto: Jörgen Appelgren
MInecraft i modellform. Foto: Jörgen Appelgren
Barn får bygga och lösa uppgifter tillsammans i Minecraft. Foto: Scanpix
Barn får bygga och lösa uppgifter tillsammans i Minecraft. Foto: Scanpix
Ungdomar från Fisksätra testar Mina kvarter-versionen av Minecraft. Foto: Johanna Svensson
Ungdomar från Fisksätra testar Mina kvarter-versionen av Minecraft. Foto: Johanna Svensson

Vid ett jätteevent i Las Vegas i mitten av november släpps den fullständiga versionen. Men redan nu har det svenska succéspelet Minecraft sålt i nästan fyra miljoner exemplar. I branschen är spelet ett fenomen och sprids till både byggbranschen och skolan.

Publicerad

En värld av fyrkantiga block med enkel grafik. Minecraft ser vid en första anblick inte mycket ut för världen. Men av byggblocken har miljontals användare byggt allt från krigsskepp till fungerande datorer.

Trots att det ännu inte släppts i fullständig version har det köpts av 3,6 miljoner över hela världen. Carl Manneh, vd på företaget Mojang, som utvecklar och säljer spelet, räknar med en omsättning på en halv miljard kronor under företagets första 15 månader.

– Intresset är enormt. Till det bidrar att hela historien är som en saga, säger han.

Sagan inleds 2009 spelutvecklaren Markus Persson börjar bygga Minecraft på sin fritid. Redan efter några veckor lägger han ut en enkel version till försäljning på nätet. Pengarna han får in går till att vidareutveckla spelet.

Intresset växer. Miljonerna rullar in och i oktober förra året bildade Markus Persson Mojang tillsammans med Carl Manneh och Jakob Porser.

Nu sitter de alla tre på Söder i Stockholm tillsammans med ytterligare elva personer och jobbar intensivt inför lanseringen av spelet, som ska ske i Las Vegas den 18–19 november. Upp till 5 000 fans kommer att finnas på plats – fast några stora nyheter kommer inte att presenteras.

– Vi jobbar inte på det sättet. Vi släpper uppdateringar hela tiden och det som inte våra fans tycker är bra tar vi bort, säger Carl Manneh.

Just den täta kontakten med spelarna är unikt för Mine­craft, anser han. Medan de kodar får Markus och Jens Bergensten, spelets två utvecklare, input från spelare över hela världen till exempel via Twitter.

– Spelarna påverkar utvecklingen i mycket högre utsträckning än i andra spel. Att berätta allt för vår community är en del av vårt dna, säger Carl Manneh.

Spelet har också fött en enorm aktivitet på nätet. I närmare tre miljoner Youtube-filmer delar spelare med sig av sina byggen. Där finns instruktionsvideos och Minecraft-låtar.

– Det finns ett stort ekosystem kring Minecraft. Där livnär sig före­tag till exempel på att tillhandahålla servrar för spelet, säger Carl Manneh.

Många gör också egna modifieringar. För att göra det enklare är Mojang på väg att öppna sitt användargränssnitt. På sikt ska hela källkoden släppas, berättar Carl Manneh.

– Det finns naturligtvis risker med att ge access till koden, men vi tror att framtiden för Minecraft kommer att drivas ännu mer av vår community än  dag.

Minecraft är också på väg att spridas till andra områden. I ett projekt tillsammans med Svensk byggtjänst kan ungdomar påverka ombygganden av miljonprogrammet med hjälp av Minecraft. En specialversion för skolan utvecklas av ett finskt företag.

Samtidigt jobbar Mojang med sitt andra spel, Scrolls, ett kort-/brädspel med lansering senare i höst. Även det har fått stor uppmärksamhet i spelvärlden, mest för att Mojang stämts för varumärkesintrång av det stora amerikanska spelföretaget Bethesda, som har en spelserie som innehåller ordet Scrolls.

Fallet ska nu avgöras i Stockholms tingsrätt.

Ett tredje spel, Cobolt, är också på väg att släppas. Här står Mojang för distributionen, medan det utvecklats av en utomstående spelstudio.

På frågan om det går att upprepa framgången med Minecraft svarar Carl Manneh:

– Nej. Vi kommer att göra fantastiska spel, men att skapa en ny genre och ett helt fenomen kring en person och ett spel är inget som vi förväntar oss att lyckas med igen.

QUIZ: 

Mojang

Minecraft kan liknas vid ett digitalt lego där byggblocken består av kuber i olika material. Av de olika råmaterialen som trä, järn och kol går det att bygga saker och tillverka olika redskap. Förutom att bygga sin egen värld måste spelaren skydda sig mot monster som dyker upp när solen går ner.

Hittills har 14 miljoner personer registrerat sig och har tillgång till en gratisversion. Betalversionen, som fortfarande är i betaversion, har köpts av 3,6 miljoner.

Lanseringen av den fulla versionen av spelet kommer att ske vid ett stort event i Las Vegas den 18 – 19 november.

Spelet säljs över hela världen men är störst i USA där hälften av spelarna finns, därefter kommer England och Tyskland. Totalt står Europa för cirka 45 procent av försäljningen.

Majoriteten av spelarna är mellan 13 och 25 år.

Spelet finns för PC, Mac och Linux samt i mobilversion för Android och kommer även för IPhone.

Minecraft för X-box ska släppas under senvintern.

Minecraft har vuxit till ett fenomen på nätet med bland annat närmare tre miljoner filmer på Youtube där spelare visar upp sina byggen.

Ort: Stockholm.
Grundat: 2010.
Anställda: 14.
Omsättning oktober 2010  till och med december 2011: Ca 500 miljoner kronor.