Digitalisering
Så byggde de en succé bit för bit
Vid ett jätteevent i Las Vegas i mitten av november släpps den fullständiga versionen. Men redan nu har det svenska succéspelet Minecraft sålt i nästan fyra miljoner exemplar. I branschen är spelet ett fenomen och sprids till både byggbranschen och skolan.
En värld av fyrkantiga block med enkel grafik. Minecraft ser vid en första anblick inte mycket ut för världen. Men av byggblocken har miljontals användare byggt allt från krigsskepp till fungerande datorer.
Trots att det ännu inte släppts i fullständig version har det köpts av 3,6 miljoner över hela världen. Carl Manneh, vd på företaget Mojang, som utvecklar och säljer spelet, räknar med en omsättning på en halv miljard kronor under företagets första 15 månader.
– Intresset är enormt. Till det bidrar att hela historien är som en saga, säger han.
Sagan inleds 2009 då spelutvecklaren Markus Persson börjar bygga Minecraft på sin fritid. Redan efter några veckor lägger han ut en enkel version till försäljning på nätet. Pengarna han får in går till att vidareutveckla spelet.
Intresset växer. Miljonerna rullar in och i oktober förra året bildade Markus Persson Mojang tillsammans med Carl Manneh och Jakob Porser.
Nu sitter de alla tre på Söder i Stockholm tillsammans med ytterligare elva personer och jobbar intensivt inför lanseringen av spelet, som ska ske i Las Vegas den 18–19 november. Upp till 5 000 fans kommer att finnas på plats – fast några stora nyheter kommer inte att presenteras.
– Vi jobbar inte på det sättet. Vi släpper uppdateringar hela tiden och det som inte våra fans tycker är bra tar vi bort, säger Carl Manneh.
Just den täta kontakten med spelarna är unikt för Minecraft, anser han. Medan de kodar får Markus och Jens Bergensten, spelets två utvecklare, input från spelare över hela världen till exempel via Twitter.
– Spelarna påverkar utvecklingen i mycket högre utsträckning än i andra spel. Att berätta allt för vår community är en del av vårt dna, säger Carl Manneh.
Spelet har också fött en enorm aktivitet på nätet. I närmare tre miljoner Youtube-filmer delar spelare med sig av sina byggen. Där finns instruktionsvideos och Minecraft-låtar.
– Det finns ett stort ekosystem kring Minecraft. Där livnär sig företag till exempel på att tillhandahålla servrar för spelet, säger Carl Manneh.
Många gör också egna modifieringar. För att göra det enklare är Mojang på väg att öppna sitt användargränssnitt. På sikt ska hela källkoden släppas, berättar Carl Manneh.
– Det finns naturligtvis risker med att ge access till koden, men vi tror att framtiden för Minecraft kommer att drivas ännu mer av vår community än dag.
Minecraft är också på väg att spridas till andra områden. I ett projekt tillsammans med Svensk byggtjänst kan ungdomar påverka ombygganden av miljonprogrammet med hjälp av Minecraft. En specialversion för skolan utvecklas av ett finskt företag.
Samtidigt jobbar Mojang med sitt andra spel, Scrolls, ett kort-/brädspel med lansering senare i höst. Även det har fått stor uppmärksamhet i spelvärlden, mest för att Mojang stämts för varumärkesintrång av det stora amerikanska spelföretaget Bethesda, som har en spelserie som innehåller ordet Scrolls.
Fallet ska nu avgöras i Stockholms tingsrätt.
Ett tredje spel, Cobolt, är också på väg att släppas. Här står Mojang för distributionen, medan det utvecklats av en utomstående spelstudio.
På frågan om det går att upprepa framgången med Minecraft svarar Carl Manneh:
– Nej. Vi kommer att göra fantastiska spel, men att skapa en ny genre och ett helt fenomen kring en person och ett spel är inget som vi förväntar oss att lyckas med igen.
QUIZ: