Säkerhet

Ryska hackare pekas ut för vårddatastöld: ”Folk har ångest”

Australisk polis anklagar ryska hackare för att ligga bakom ett dataintrång hos vårdbolaget Medibank, där de kom över känsliga vårduppgifter.

Publicerad

– Jag vet att australier är arga, har ångest och att de letar information om den högst känsliga och djupt privata informationen som har släppts av de här brottslingarna som tog sig in i Medibanks databas, säger Reece Kershaw vid Australiens federala polis vid en presskonferens.

Bland de läckta uppgifterna finns detaljer om bland annat hiv-diagnoser och missbruksbehandlingar, såväl som passnummer, telefonnummer och adresser.

Hackergruppen släppte uppgifterna efter det att Medibank vägrat betala ut den lösesumma som gruppen krävt.

På grund av ärendets känsliga natur svarade Kershaw inte på några frågor, men berättade att man tror att en grupp löst sammansatta hackare i Ryssland som tros ligga bakom intrånget.

– De här cyberbrottslingarna agerar som ett företag med dotterbolag och medhjälpare som stödjer verksamheten, säger han.

Enligt Kershaw är australisk polis i kontakt med rysk polis.

– Det är viktigt att notera att Ryssland tjänar på att dela underrättelser och data genom Interpol, och med det kommer ansvar och ansvarsutkrävande.

Hackarna tog sig in i vårdföretaget Medibanks system, och har släppt filer med patientdata på den ljusskygga delen av internet som kallas darknet. Brottslingarna har krävt en amerikansk dollar för var och en av de 9,7 miljoner kunderna som drabbats. Medibank har bekräftat att uppgifter om 5 miljoner personer stulits, enligt ABC News.